Понтифік про архітектуру храмів, що має випливати з літургії
  • Чтв, 16/03/2023 - 13:02

У своєму посланні до учасників 26-ї відкритої сесії Папських академій Святіший Отець закликав при розробці архітектурних проєктів святинь черпати натхнення з церковної літургії.

Про це пише Vatican News.

Темою відкритого засідання Папських академій, яке відбулося 14 березня 2023 р. у Римі, була роль сакральної архітектури. У своєму посланні Папа відзначив фундаментальну важливість середовища, в якому відбуваються літургія та молитва: простір, світло, акустика, кольори, зображення, символи, літургійне начиння.

Понтифік нагадав учасникам сесії про свій апостольський лист «Desiderio desideravi», присвячений літургійній підготовці Божого люду. Сакральна архітектура, на думку Франциска, повинна прагнути заново відкрити «символічну мову та мати можливість її інтерпретувати». «Втрата здатності розуміти символічну цінність тіла і кожного творіння робить символічну мову Літургії майже недоступною для менталітету сучасної людини», — сказав Папа, цитуючи свого апостольського листа, оскільки Свята Трійця вирішила дійти до нас саме так, саме так, через втілення Слова. Йдеться скоріше про відновлення здатності використовувати та розуміти символи Літургії».

Художня та архітектурна творчість, додав Папа, має черпати натхнення з літургійного життя Церкви та дії Святого Духа, а не базуватися на людських уподобаннях. За словами Святішого Отця, літургія та сакральне мистецтво повинні бути вільні від «суб’єктивізму» та «культуралізму».

Наприкінці промови Папа Франциск подякував Папським академіям за «плідні зусилля у сферах їхнього дослідження та служіння», а також довірив їх материнській опіці Діви Марії, «святині та ковчега Нового Завіту».