«Попри те, що сучасна людина є «в контакті» з усім світом, вона відчуває себе глибоко самотньою», − Глава УГКЦ в Мюнхені (Німеччина)
  • Пон, 29/05/2017 - 11:09

У теперішній час ми є «в контакті» з усім світом. Кожен має акаунт у Facebook та в інших соціальних мережах. За одну секунд певна звістка подорожує по всьому світу. Але контакт, який сьогодні можна мати у віртуальний спосіб зі світом, часом показує, що чим багатше суспільство – тим біднішими є людські стосунки. У сьогоднішньому розвиненому суспільстві часто людина відчуває себе глибоко самотньою. Ми можемо бути поінформовані, але часто ми не спілкуємося. Такі вартості, як товариство, дружба, співчуття та все, що дозволяє людині вийти зі свого замкненого світу, аби творити спільноту, сьогодні переживає глибоку кризу.

Наголосив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у проповіді під час Архиєрейської Божественної Літургії 28 травня в соборі Покрови Пресвятої Богородиці і святого апостола Андрeя Первозванного, що в Мюнхені (Нюмеччина). З ним співслужили владика Петро (Крик), Апостольський екзарх для українців в Німеччині та Скандинавії, владика Ярослав (Приріз), Єпископ Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ, та владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ.

Глава УГКЦ розповів, що Митрополит Андрей, коли писав послання до своїх людей в перші дні Другої Світової війни, наголошував: «Сьогодні такі слова як, приятельство, добре слово, підтримка є ще рідшим товаром, аніж масло та хліб. В один момент всі починають бути чужими в одному домі».

«Сучасне суспільство є суспільством чужих, відчужених, − вів далі проповідник. − Багато людей живуть роками в одному багатоповерховому будинку, але одні одних не знають. Навіть сім’я, подружжя стає щоразу вільнішим в людських стосунках».

Натомість Причастя – значно глибше за людські стосунки: «Причастя означає жити одним і тим самим життям, поділяти одну і ту ж долю». «Знаю одну родину, в якій є маленькі братик і сестричка. Коли братик впаде і вдариться, то його сестрича за нього плаче. Вона ходить і показує на той зранений пальчик братика і просить батьків: «Поцілуйте». Між ними навіть біль є одним», − навів приклад Блаженніший Святослав.

На його переконання, Причастя означає, що Христос перебуває в нас, страждає з нами, живе нашим життям аж до кінця світу. «Тому, коли страждає людина, в ній страждає Ісус Христос. Ми з вами сьогодні відчуваємо, що цей Апостольський екзархат в Німеччині є в Причасті життя з усією Українською Церквою. Те, що вас болить − болить і мене, а ваше свято − є нашим святом. Бо єдність будується не людськими зусиллями», − пояснив він. «УГКЦ, хоч і розкидана по всьому світі, та силою благодаті Святого Духа є одним єдиним Тілом», − підкреслив Блаженніший Святослав.

Важливо, що під час цієї Божественної Літургії семеро дітей парафії урочисто приступили до святого Причастя. «Коли ми сьогодні зайшли до цього собору, то побачили, як він приголомшує своєю красою. Сьогодні усі ви гарні! І та краса Божа дає нам відчуття, що тут сьогодні є велике свято. Це свято не через те, що до вас приїхав із Києва ваш тато і не тому, що сюди завітали владики Постійного Синоду. А сьогодні велике свято, бо наші діти нині в урочистий спосіб стануть причасниками Божого життя», − звернувся Предстоятель УГКЦ до прихожан храму.

За його словами, на це свято Господь посилає унікальне Боже Слово. У читанні з Євангелія від Йоана йдеться про Архиєрейську молитву Ісуса Христа. «Ця сторінка Євангелія відрізняється від усіх тих, які ми читаємо. Зазвичай, коли Ісус щось каже, то звертається до людей (до своїх учнів, Його слухачів). Але в цій молитві Ісус звертається до Свого Отця. Це синівська, інтимна, дуже особиста розмова. Ісус Христос молиться на завершення Тайної Вечері. Цією молитвою Він відкриває зміст великого Таїнства Пресвятої Євхаристії. У молитві ми чуємо: «Отче Святий, Я є в Тобі, а Ти є в Мені». Причастя в тій Архиєрейській молитві означає єдність Єдиного Бога в трьох Особах», − пояснив Блаженніший Святослав.

«Бажаю вам, аби ви тут, в Німеччині, ніколи не почувалися одинокими й покинутими. Щоби ви завжди могли будувати спільноту нашої Церкви, нашого народу і радіти тим, що з нами є Бог», − побажав наприкінці вірянам Глава Церкви.

Після Літургії відбулася зустріч Блаженнішого Святослава із парафіяльною громадою та з представниками Консульства України в Німеччині й українських громадських організацій, які діють на теренах Німеччини.