Пора бути чесними в діалозі з мусульманами,- халдейський Архиєпископ
  • Пон, 19/02/2018 - 18:26

Якщо християни Близького Сходу будуть «чесними» в діалозі з мусульманами, мусульманам доведеться визнати, що переслідування християн в цьому регіоні не розпочалось із приходом ІДІЛ в 2014 році, - вважає халдейський Архиєпископ Башар Варда.

«Ми переживаємо це переслідування не останніх чотири роки, а 1400 років», - говорив він під час промови в Університеті Джорджтаун. У цьому діалозі, за словами Архиєпископа, часткова провина лежить на християнах. «Ми не відштовхували повторювальні періоди тероризму, що завдавав жорстокого болю нашим предкам», - сказав він, додаючи, що християнам слід повернутись до бачення Церкви до часів Константина, пригадуючи слова Ісуса напередодні розп’яття: «Моє царство не від цього світу».

Враховуючи розгорнутість кампанії Ісламської держави по винищенню християн та усіх немусульман з територій, які були під її контролем, «нам не залишається нічого, як говорити прямо», - сказав він. – «Коли ти не маєш що втрачати, це додає тобі свободи».

Архиєпископ Варда додав: «Ми проти того, що одна віра тепер має право вбивати іншу. Всередині ісламу має бути проведена зміна і поправка».

Він розповів, що типовою відповіддю мусульманина на звірства Ісламської держави – які Держдепартамент США в 2016 році назвав геноцидом – є те, що «ІДІЛ не представляє іслам», а також відмова визнати перелідування християн, що відбувались раніше, а тим більше засудити їх.

На даний час на території Іраку залишилось близько 200 тисяч християн (в 2003р. їх було 1,5 мільйонів). Архиєпископ Варда вважає, що «їх основною роллю є місія, давання свідчення істини Христа». «Я не говорю про навернення. Я говорю про фундаментальну істину… яку ми можемо чітко і ясно показувати».

Архиєпископ Варда зазначив: «Так багато наших людей поїхало, і нас залишилось так мало», однак додав, що не дорікає сім’ям, котрі прийняли рішення втікати до місця, де жити безпечніше їм і їхнім дітям. «І хоча правдою є те, що нас мало, однак і апостолів було мало», цитує слова халдейського Архиєпископа Catholic Herald.