«Пора створіння»: місяць молитви в дусі екуменізму
  • Птн, 21/06/2019 - 11:16

В рамках щорічної екуменічної ініціативи «Пора створіння», Дикастерія служіння цілісному людському розвиткові запрошує вірних до молитви й дбайливого ставлення до спільного дому.

Дикастерія служіння цілісному людському розвиткові нещодавно опублікувала лист, звернений до всіх єпископів світу, закликаючи їх та їхні спільноти приєднатись до вже традиційного Всесвітнього місяця молитви за створіння, що триватиме від 1 вересня до 4 жовтня 2019 року.

Ідеї для проведення «Пори створіння»

Включати тему дбання про створіння в літургійні відправи, створювати комітети сприяння захисту довкілля, організовувати молитовні зустрічі та сприяти зміні стратегій для того, аби зупинити глобальне потепління – ось деякі з ініціатив, які Ватиканська дикастерія пропонує спільнотам проводити в рамках заходу «Пора створіння». До ініціативи приєдналися Англіканське співтовариство, Всесвітня лютеранської федерація, Всесвітня Рада Церков і Всесвітній альянс євангелистів. В організації заходу Дикастерія служіння цілісному людському розвиткові, що займається «поширенням культури пошани до планети й людини», співпрацює з Всесвітнім католицьким рухом захисту довкілля та Церковною панамазонською мережею.
Біорізноманіття в небезпеці

Тема цьогорічного місяця молитви за створіння – «Захистити мережу життя» – обрана Організаційним екуменічним комітетом, має на меті привернути увагу до необхідності оберігати біорізноманіття, адже зникнення окремих видів рослин і тварин відбувається дедалі швидше. Згідно з нещодавно опублікованими даними ООН, кожен дев’ятий вид живих істот на землі перебуває в небезпеці зникнення.

«Пора створіння» та Синод, присвячений Амазонії

В цьому році захід «Пора створіння» тісно пов’язаний також із Спеціальною Асамблеєю Синоду Єпископів, присвяченою Амазонському регіонові. В інтерв’ю для VaticanNews Віце-президент Церковної панамазонської мережі перуанський кардинал Педро Баррето Хімено зазначив, що цей регіон важливий не тільки для місцевих мешканців, але й для всієї планети: Амазонія виробляє 20% кисню на землі та вбирає велику кількість вуглекислого газу, саме тому її називають однією з легень планети.

Захистити спільну спадщину

Секретар Дикастерії служіння цілісному людському розвитку монсеньйор Бруно-Марі Дюффе зазначає в листі до єпископів, що «дбати про створіння допомагає захистити спадщину, яку Створитель нам дав, спадщину, що є необхідною для нашого добробуту». Він пригадав слова Папи Венедикта XVI, з якими він звернувся до духовенства італійської дієцезії Больцано-Брессаноне, зазначаючи, що Божі слова «підпорядковуйте собі землю», звернені до Адама і Єви в книзі Буття, не означають «вчиняти її рабинею», а дбати про неї та помножувати її дари.