«Поранені герої АТО — учителі любові до рідної землі, до рідної Батьківщини!» — Блаженніший Святослав
  • Чтв, 31/05/2018 - 09:48

Через війну на сході України чимало українців не лише не повернулися додому, а й отримали поранення, психологічні та фізичні травми, інвалідність... Однак тепер герої АТО справді показують кожному з нас, що фізичні вади в багатьох випадках не є перешкодою для успішного й геройського служіння своєму народові і своїй Батьківщині.

Таку думку висловив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час ефіру програми «Відкрита Церква» у четвер, 24 травня. Тема цього ефіру — інвалідність.

«Зараз в Україні для того, щоб ми з вами могли повноцінно і гідно існувати, хтось заплатив дуже дорогу ціну: хтось загинув на війні, а хтось втратив своє здоров’я... Перш за все, я би назвав наших героїв, які віддали своє здоров’я за волю і незалежність України, свідками, які нас до чогось повинні спонукати... Я думаю, що не тільки до того, щоб ми належно ними заопікувалися», — вважає Предстоятель.

«Адже ні для кого не є таємницею, що часто ми шануємо наших героїв лише кілька разів на рік, коли згадуємо ті чи інші пам’ятні (важливі) дати. Проте щодня вони відчувають себе забутими: в своєму болі, в своїх потребах. Я переконаний, що наші герої, які віддали своє здоров’я за життя кожного з нас, вони мають свою місію, яку ми повинні допомогти їм відкрити і здійснити. Ми мусимо почути це свідоцтво, яке вони мають нам дати», — стверджує Глава Церкви.

Очевидно, що такого типу особи повинні мати певні соціальні гарантії. Тобто суспільство мусить подбати про них на всіх рівнях, а не тільки з точки зору належного лікування чи матеріального забезпечення. Українське суспільство повинне звернути увагу до їхньої місії, до того свідоцтва, яке вони повинні сповнити в нашому житті.

«Це є герої, які справді вчать, що немає більшої любові, коли хтось віддає своє життя за своїх друзів. Тож, коли ми людей з інвалідністю назагал називаємо учителями любові, то наших поранених героїв АТО я би назвав учителями любові до рідної землі, до рідної Батьківщини!» — зазначив Глава Церкви.

На його думку, більшість героїв можуть повернутися до повноцінного життя. Адже сучасна медицина, різні належні засоби протезування чи інші способи повернення до повноцінного життя можуть їм у цьому допомогти.

«Герої АТО можуть нас навчити того, як можна повноцінно жити, як можна своєю силою волі перемогти: ворога, власну байдужість, власну знеохоту, розпач та всі інші моральні вади, якими тепер хворіє наше суспільство!» — зауважив Блаженніший Святослав, а також згадав про українських паралімпійців. Адже вони власним прикладом показують, як треба і можна перемагати.