«Порожні» фрагменти «рукописів з Кумрану» почали відчитувати
  • Птн, 22/05/2020 - 18:04

Нові дослідження з використанням технології NASA, так званої «imagining technology», допомогли відчитати єврейські букви на фрагментах «Біблійних сувоїв з Мертвого моря», які також називають «Рукописи з Кумрану».

Очолила їх проф. Джоан Тейлор з Королівського коледжу Лондона. Предметом її досліджень є фрагменти близько 1000 рукописів, які в 1950-х роках уряд Йорданії подарував Рональду Ріду та Університету Лідса для вивчення їхніх фізичних та хімічних структур (композитів). Урешті-решт, вони знайшли своє нове місце у бібліотеці Джона Райландса в Манчестерському університеті.

На відміну від нещодавно виявлених підробок з американського Музею Біблії у Вашингтоні, ніхто не заперечує автентичність тих фрагментів, які були виявлені в печерах Кумран у 1946-1956 рр.

Крім біблійних текстів, є також тексти, наприклад, з неканонічної Книги Ювілеїв.

Проф. Тейлор в інтерв'ю Yahoo U.K. саме так він пояснює своє відкриття: «Досі всі вважали, що вони є відносно малоцінними, «порожні» фрагменти рукописів. Однак мене зацікавив один із них, бо на ньому, здавалося, був якийсь знак. Я використала нову технологію, яку використовувала NASA, так зване «multispectral imaging», і приховані букви з’явились на івриті та арамейською мовою, в яких відчитали ціле слово `shabbat`. Завдяки цим новим технікам стародавні тексти, а точніше їхні букви, починають з’являтися. Це як скласти пазл, розрізаний на різні фрагменти».

Проф. Джоан Е. Тейлор – фахівець у галузі юдео-християнської археології, а також авторка кількох книг, серед них «Як виглядав Ісус».