Порушення питання зловживання у ставленні до старших
  • Чтв, 25/08/2016 - 10:54

Для деяких людей похилого віку в нашій спільноті слова: ” Я буду піклуватися про вас ” – це найнебезпечніші слова, які вони можуть коли – небудь чути. Більшість людей справді дуже щирі і справді турбуються про їхніх батьків і близьких, якщо вони говорять ці слова . Є , однак , значна кількість дітей і так званих друзів, які навмисно зловживають довірою літніх людей, позбавляють їх своїх будинків, банківських рахунків і майна, а деякі навіть відмовляються від немічних літніх людей для їх власної фінансової вигоди .

Митрополит Андрій Шептицький сказав : ” Хороші християни в житті в змозі дотримуватися четвертої заповіді Божої: ” Шануй свого батька та матір” , навіть якщо батьки не хороші і не заслуговують на повагу, діти повинні поважати їх все одно, такий закон Божий . Український Катехизм каже: ” Діти повинні піклуватися про своїх батьків, коли вони хворі і надати їм матеріальну і моральну підтримку в старості . Діти повинні пам’ятати , що повага і любов до батьків несе зобов’язання дбати про них протягом всього їхнього життя . Ніхто не може коли – небудь бути звільнений від цього обов’язку ”.

Патріарх Мстислав часто цитував Ефесян 6 : 2-3 – ” Шануйте свого батька та матір” ( це перша заповідь з обітницею ), ” добре буде вам і ви довго будете жити на землі “. Він хотів, щоб ввірені в його духовну опіку пам’ятали , що це від наших батьків і предків ми отримуємо дар життя і скарбницю духовної і культурної історії.  ” Якщо ми не піклуємося про них , коли вони більше не в змозі зробити це для себе, то ми стаємо на дорогу остаточного знищення людства , так як наші власні діти наслідуватимуть наш приклад , може бути , навіть більш агресивно . ” Життя дорогоцінне і святе від зачаття до природного спокою і ми маємо Богом даний обов’язок забезпечити цю святість .

Часто ми чуємо, що деяким батькам або друзям відмовляють у проживання в будинках престарілих або медичної допомоги під приводом, що це занадто дорого, і що родинний будинок і гроші було б краще використовувати тим , хто залишився. Останні заповіти змінюються відповідно до потреб тих, що залишилися, а старші люди все частіше не розуміючи різниці,погоджуються з цим і тоді так легко скористатися з них. Часто братів і сестер навмисно виключають  із заповітів .

Деякі наслідники насправді є звичайними незнайомцями або сусідами, яким пощастило мати доступ і вплив на інвалідів і вразливих людей під приводом того, що ” я буду доглядати за вами “. Поведінка цих опортуністів є злочинною. Це проблема в нашому суспільстві, і це відбувалося в нашому суспільстві занадто довго. Прийшов час відкрито обговорювати цю проблему, виховувати сім’ї та розвивати краще ставлення до наших батьків та прабатьків.

Зловживання над старшими – це поведінка, яка заподіює шкоду людині похилого віку і здійснюється кимось, кого вони знають і кому довіряють, а саме це родина, друзі. Це є однією з форм насильства в сім’ї та може включати в себе фізичне, психологічне, емоційне насильство, просто нехтування, використання чужих грошей, майна чи інших активів незаконно і неправильно. Жорстоке поводження зі старшими є складним питанням і може бути дуже важко для людей, які страждають від насильства в своїх будинках, щоб порушити мовчання і говорити про їхнє становище.

Важливо пам’ятати , що якщо ви стурбовані , чи знаєте про кого – небудь в небезпеці або відчуваєте зловживання щодо осіб похилого віку , конфіденційна допомога доступна по телефону ” Seniors Rights Service ” у вашому стейті, також можна говорити з вашим довіреним медичним працівником . Якщо ви або хтось, кого ви знаєте , знаходиться в небезпеці або їхньому життю щось загрожує , звертайтеся за невідкладною допомогою негайно .

Для отримання додаткової інформації про зловживання та жорстоке поводження з людьми похилого віку, відвідайте вебсторінку Elder Abuse  на Seniors  Online або www.seniorsrights.org.au.

Підписані –

Преос Владика Кир Петро Стасюк – Епархія УГКЦ  в Австралії, Нової Зеландії та Океанії

Всеч  о прот. Михайло Соломко –УАПЦ в Діяспорі , Епархія Австралійсько-Ново Зеландська-

Стефан Романів –                    Союз Українських Організацій Австралії

Маруся Яроцька –                     Українська Католицька Епархіяльна Пасторальна Рада

Михайло Моравський –            Українська Громада Вікторії

Марко Шумський –                   Обєднання Українських Громад НПВ

Ярослав Фурсенко –                 Українська Громада Південної Австралії

Стефан Хомин-                        Українська Громада Квінсленду

Микола Мовчан –                      Українська Громада Західної Австралії

Маріна Ладенівська –               Українська Громада Тасманії

Галя Касіян –                            Союз Українок Австралії

Адам  Яртим –                          Крайова Управа Спілки Української Молоді

Пилип Ботте –                          Крайова Пластова Старшина

Орися Стефин –                       Українська Центральна Шкільна Рада

Валентин Микитенко –              Українська Кредитова  Кооператива  Дністер

Марко Шумський                      Фундація Українознавчих Студій в Австралії

Проф. Марко Павлишин –        Наукова Товариство ім. Шевченка в Австралії

Петро Деряжний  –                   Українське Вільне Козацтво в Австралії

Тетіяна Захаряк  –                    Крайова Управа Ліґа Вільної України