Посланник Святішого Отця на Синоді: «Зустрічі Папи Франциска і Глави УГКЦ є завжди дуже плідними – вони будують фундамент для співпраці»
  • Пон, 03/09/2018 - 17:50

Святіший Отець просив мене передати, що Святий престол завжди до вас близький і має велике бажання слідувати за вами, товаришувати з вами в усіх справах, які можуть бути знаком турботи Церкви Рима заради любові для всієї Церкви. Про це сказав владика Клаудіо Гуджеротті, Апостольський нунцій в Україні, під час першого дня роботи Синоду Єпископів УГКЦ, який триває у Львові-Брюховичах від 2 до 12 вересня 2018 року.

За словами Архиєпископа Клаудіо Гуджеротті, цьогорічний Синод відбувається в особливий момент, який переживає Україна. «Хотів би лише пригадати тему, яка була і є в центрі нашої уваги, – уділення цього славного Томосу. Про це багато говориться, але ще нічого не видно. Тому залишається поле для різних розмов… Нам потрібно зосередитися передусім на Церкві, яка є улюбленицею Христа. Але треба бути уважним також щодо політичного моменту, який присутній у цій темі. Хотілося б, аби більше говорили про Христа, а менше про політику, особливо коли ця тема має свою природу на церковній площині», – зауважив посланник Папи.

За його словами, ми зараз готуємося до президентських виборів. Це також, вважає Архиєпископ, є особливою нагодою, щоб побачити, як греко-католики в Україні можуть допомагати людям зрозуміти, що вони хочуть, – допомагати пам’ятати про наслідки, коли говоримо про такі цінності, як справедливість і повага до людських прав, якими часто нехтують.

Тема Синоду – Боже Слово. «Проповідування Божого Слова пробуджує завдання бути місіонерами, уміння працювати і робити висновки, які служитимуть для універсальної Церкви. Без цього Церква була б біднішою. Це характерна риса Церкви – приймати Слово і потім його проповідувати», – вважає владика Клаудіо Гуджеротті.

Апостольський нунцій зауважив, що під час Синоду будуть номіновані нові єпископи. Він висловив сподівання, що ці номінанти будуть зразковими. «Нові єпископи – зміцнення апостольської колегії, якій довірено керування Церквою. Вони мають продовжувати бути здоровою, глибокою, живою духовністю зі здатністю керування, яка є особливою конкретною характеристикою цього завдання», – зауважив він.

Насамкінець Апостольський нунцій побажав членам Синоду плідної праці і передав обійми та благословення Святішого Отця. «І щоб ви пишалися тим, ким ви є і до чого покликані, аби підтримати вірних у вірі», – наголосив Архиєпископ.

Владика Клаудіо відзначив, що Папа Франциск і Блаженніший Святослав завжди мають нагоду зустрітися. «Це завжди зустрічі, які є дуже плідними, які будують спільний фундамент для співпраці», – вважає він.

Відтак Глава УГКЦ попросив передати Святішому Отцеві «єдність і підтримку, яку єпископи Української Греко-Католицької Церкви хочуть йому висловити».

«Ми вчора сказали публічно, – наголосив Блаженніший Святослав, – що УГКЦ є зі Святішим Отцем у його стражданнях, у його труднощах і хоче завжди приносити йому тільки радість. Не бажаємо засмучувати свого Отця, а своєю працею, своїм служінням завжди прагнемо бути причиною радості».