Посланння владики Василія (Івасюка) з нагоди відзначення 1030-річчя Хрещення Русі-України
  • Втр, 24/07/2018 - 16:16

Послання до вірних Коломийської єпархії Української Греко-Католицької Церкви

та всіх людей доброї волі з нагоди відзначення тисяча тридцятиріччя Хрещення Русі-України

 

“…славновладний Володимире,

знайшов Ти неоціненний жемчуг — Христа”

(Тропар св. Володимира)

Вступ. Дорогі брати і сестри! Історія для людини – це вічний скарб, який таїть у собі велику кількість цікавих фактів і подій. В історії, Господь вибрав Володимира Великого, князя Київського, як другого апостола Павла, щоб стряхнути сліпоту душевну і тілесну зі свого народу у святій Дніпровській купелі.

І). Історія святкувань Володимирового Хрещення в Україні. Подія Хрещення народу у Київській державі переносить нас у минуле, тобто у часи княжої доби. Ми стаємо свідками тих важливих історичних подій, які відбулися 14 серпня 988 року і тепер вже від того часу минає 1030 років.

День 28 липня Церква присвятила пам’яті рівноапостольного князя Володимира Великого – хрестителя Київської Русі. На державному рівні цей день проголошено святом Хрещення Божого люду у водах Дніпра. Натомість, науковці уточнюють день цієї події і визначають, як справжню історичну дату 14 серпня. Тому український народ повинен крок за кроком відновлювати історичну справедливість й почати на офіційному рівні відзначати справжню дату хрещення України. Цього дня на правому березі Дніпра були охрещені дванадцять Володимирових синів і тисячі киян.

Стародавня Київська Церква святкувала пам’ять Хрещення України у день “Перенесення чесного животворящого Хреста і мучеників братів Макавеїв” в часи Київської Русі, і в часи Великого князівства Литовського, і в часи Козацької доби. Християни України добре знають, що цього дня розпочинається Успенський піст, відбувається серпневе водосвяття та винесення хреста. Це водосвяття якраз свідчить про те, що український народ святкував пам’ять Хрещення у купелі Дніпрових вод дня 14 серпня.

ІІ). Хрещення у купелі Дніпрових вод – це дар Божої любові українському народові. Божа любов відкрила двері охрещеному народові Київської держави і допомогла зустрітися зі справжнім Ісусом Христом. Цей Божий дар викликав внутрішнє перетворення у душі князя Володимира і він поспішив поділитися ним без вагань зі своїм народом, хрестячи його 988 року у водах Дніпра. Сила хрещення чудесно перетворила і змінила життя нації, спосіб і правила управління країною. Київська держава розширюється і зміцнюється, підвищується авторитет князя і приходить приєднання на рівних умовах до групи європейських країн. Іншими словами, Володимир Великий увійшов разом зі своїм народом у спільноту європейських держав. Кордони держави київського князя простягалися від Фінської затоки до Азовського моря і від гирла річки Ками аж до Карпат.

Прийнявши хрещення, Володимир Великий повністю змінює своє життя, а саме: починає доглядати за бідними, хворими та голодними, надаючи їм потрібну допомогу при своєму дворі. Київська Русь – це єдина країна на той час, в якій скасовано смертну кару. Відомо про те, що деякі люди намагалися впливати на відновлення смертної кари, але Володимир відповів їм: Боюся гріха”. Він був покровителем і організатором Церкви, побудував багато храмів, у тому числі, в Києві — храм Святого Василія, Десятинну церкву, а також під час його правління в Києві заклав перші камені під будову храму Софії – Божої Мудрості.

ІІІ). “Дорога, Правда й Життя” (Ів.14,6). Ці слова євангелиста Івана закликають все духовенство і народ разом в один день святкувати Володимирове Хрещення, йдучи пліч-о-пліч спільною дорогою до життя з Богом. Ця подія є важливим об’єднуючим торжеством для усіх людей, незважаючи на конфесії та інші переконання. Таке святкування має стати єдиною паломницькою дорогою до священних київських гір, на яких апостол Андрій Первозванний побачив правдиве “сяйво Божої слави”. Тільки тоді апостольське благословення української землі дасть благодатне життя і допоможе вирішити віковічне прагнення народу – об’єднати всі українські землі і людей.

Реалізація такого плану потребує від нас тяжкої праці й ревної молитви. Тож нехай надихають нас на цьому шляху слова, сказані великим паломником останніх десятиліть Папою Іваном Павлом ІІ: “Видіння, яке мав апостол [Андрій], стосується не тільки вашого минулого; воно спрямоване також і в майбутність країни. Здається мені, що очима серця я насправді бачу, як по цій вашій благословенній землі поширюється нове світло; це те світло, яке випромінює оновлене підтвердження вибору, зробленого далекого 988 року, коли Христос був прийнятий українським народом як Дорога, Правда й Життя” (Ів.14,6).

Висновки. Справжнім християнином може бути тільки мужня і смілива людина, бо необхідно приготуватися на випробовування і переслідування від своїх ближніх. Нині це є вповні актуально для кожної людини доброї волі.

Вітаю всіх із празниками рівноапостольних Володимира й Ольги та загальнодержавним святом хрещення народу Київської держави. Закликаю всіх бути добрими християнами, творячи діла милосердя щодо душі і тіла, на взірець Володимира Великого.

І на закінчення хочеться побажати народу України та всім слов’янським народам виконувати золоте євангельське правило. Входьте вузькими дверима, бо просторі ті двері й розлога та дорога, що веде на погибель, і багато нею ходять. Але тісні ті двері й вузька та дорога, що веде до життя, і мало таких, що її знаходять” (Мт.7,13-14).

Нехай Пресвята Богородиця, Мати Божа Неустанної Помочі, допомагає нам достойно відсвяткувати 1030 років хрещення народу Київської держави.

Господи, благослови духовенство і всіх вірних йти за проводом Святого Духа до повної Церковної єдності й укріплення віри Христової в серцях народу України. Амінь!

Благословення Господнє на вас!

 

+Василь Івасюк

Правлячий Архиєрей

Коломийської єпархії

28 липня 2018 року Божого