Послання Екзарха Одесько кир Михаїла на Пасху 2014
  • Суб, 19/04/2014 - 22:38

Всесвітліші, всечесні та преподобні Отці!

Преподобні ченці та черниці!

Дорогі у Христі Брати і Сестри Української Греко-Католицької Церкви Одеського та Кримського Екзархатів!

Христос воскрес!
«Воскресіння день! Просвітімся торжеством,
і одні одних обнімімо, та скажімо: Браття!
І тим що ненавидять нас, простім все з Воскресінням…»
 (Пасхальна Утреня)

Дорогі у Христі браття і сестри! Сьогодні, у цей Воскресний день, свята Церква проголошує, сповіщає і закликає усіх нас до просвітлення умів, очищення сердець, до примирення і до братерства, бо Великдень, це Великий День! Це День, в якому Христос-Визволитель райські двері нам відчиняє і нас освячує. «Нехай ніхто не засмучується гріхами, - каже святий Іван Золотоустий, - бо прощення з гробу всім засіяло! Нехай ніхто не боїться смерті, бо смерть Спасителя нас визволила».

З волі Божої цю звістку Церкви про Великий День – Великдень, проголошую і сповіщаю Вам перший раз, як Ваш архієрей, як наступник апостолів і Ваш духовний батько. Цим посланням хочу завітати до кожного з Вас, Вас обняти, розрадити, підтримати у цей нелегкий час, і щиро привітати зі Світлим празником Христового Воскресіння.

Це правда, що останні пів року були для України справжньою хресною дорогою і випробуванням: довготривале стояння на майдані, погрози, кров Героїв Небесної сотні, розбишацькі напади і спотворена інформація, кривди й насильства, загарбання території та вигнання з рідної домівки. Все це є діло бісівських синів та дочок! Але Христове Воскресіння - це час, коли біс втрачає силу; це час, коли людські душі наповнюються радістю та Господнім світлом; це відчинення дверей небесного Царства для всіх людей доброї волі; Пасха, це царство миру, любові, злагоди та найбільшої взаємної пошани між людьми!

Любі брати і сестри! Воскреслий Христос – це Хтось, кому можна повністю довіряти; і не лише довіряти його вченню, а Йому особисто, тому що Воскреслий Христос не належить до минулого. «Ісус Христос учора й сьогодні - той самий навіки» (Євр. 13, 8). Він присутній тут і тепер; присутній сьогодні між нами; Він живий! Христос - це надія та розрада особливо для нас, що зазнаємо таких сильних випробовувань. Він торкається кожної людської ситуації, позначеної стражданням та несправедливістю, бо перший страждав і був несправедливо засуджений.

Благаймо Воскреслого Спасителя, щоб дарував єдність нашій Україні; щоб усі її етнічні, культурні та релігійні складові співпрацювали задля спільного добра та пошани прав людини. Молімося, щоб ущухла агресія, кровопролиття і негайно відновився шлях взаємоповаги, діалогу і примирення між братськими народами, як цього прагне уся міжнародна спільнота. Щоб кожний громадянин України чи Росії, особливо ті, у кого в серці панує агресія, зло і ненависть, просвітилися Пасхальним торжеством, одні одних обняли та сказали: Браття! І простили все з воскресінням та разом заспівали: Христос Воскрес із мертвих!

Нехай Воскреслий Христос просвітить уми та очистить серця нашої влади від самолюбства, грошолюбства і чварів, щоб вони керуючись моральними принципами прикладали всіх зусиль на шляху до стабілізації та розвитку нашої держави.

У своєму милосерді для численних біженців із Криму, що потребують гуманітарної допомоги, створімо умови, щоб вони відчули гостинність та солідарність материкової України.

Господь, переможець зла і смерті, нехай дарує мир та стабільність нашій Україні, яка переживає найтяжчі часи своєї незалежності; а пасхальна радість нехай додасть необхідної енергії, щоб наново відбудувати мирне суспільство, здатне шанувати територіальну цілісність та релігійну свободу своїх громадян.

Єднаюся з вами мої дорогі в молитві і пасхальній радості, у любові та надії, бажаючи кожному з Вас у цей Великий День просвітитися Пасхальним торжеством, один одного обняти і простити все з Воскресінням.

Усім вам зичу Веселих Свят, щедрих Господніх дарів, душевного спокою, сильної віри і надії та неустанної опіки Пресвятої Богородиці.

Христос воскрес!

† Михаїл (Бубній), ЧНІ

Екзарх Одеський та Адміністратор Кримського Екзархату УГКЦ

Дано в Одесі, при храмі св. Ап. Андрія Первозванного, 13 квітня 2014 Р.Б.

Джерело: www.ugcc.od.ua