Послання Голови Патріаршої катехитичної комісії до катехитів УГКЦ з нагоди Дня Катехита
  • Срд, 28/08/2013 - 12:52

Що було споконвіку, що ми чули, що бачили нашими очима, що оглядали і чого руки наші доторкалися, про Слово життя, – 2 а життя об’явилось, і ми бачили й свідчимо й звістуємо вам життя вічне, що в Отця перебувало й нам явилося, – 3 що ми бачили й чули, звістуємо й вам, щоб і ви мали спільність із нами. А наша спільність – з Отцем і з його Сином Ісусом Христом. 4 І це ми вам пишемо, щоб наша радість була повна”(1 Йо 1, 3-4)

 

Всечесніші отці, преподобні брати і сестри, дорогі катехити, співпрацівники у Божому винограднику!

Слава Ісусу Христу!

Перш за все від імені Церкви бажаю щиро Вас всіх привітати з Днем Катехита, 29 вересня, та висловити сердечну подяку за Вашу посвяту і відданість у катехитичному служінні протягом 2013 року. Цей рік справді був насиченим важливими церковними подіями, які глибоко позначилися на житті нашої Церкви і кожного з нас: Рік Віри, 1025-річчя Хрещення Русі-України, посвячення Патріаршого Собору в Києві.

Хай Господь Ісус-Учитель благословить Вас щедрими дарами, а Святий Дух надихає та вказує нові шляхи, як навчати і виховувати у вірі, як звіщати Христа, як передавати віру новим поколінням. Ми живемо в часі, в якому все швидко змінюється, як, також, і ставлення до релігії, до Бога, Церкви, до християнських цінностей. Ми з Вами покликані і послані Церквою звіщати Христа і Його науку – євангелізувати і катехизувати. Ми покликані сьогодні передавати віру та духовне багатство Володимирового Хрещення.

Бажаю поділитися з Вами інформацією про важливі події та подати деякі напрямні для нашого катехитичного служіння:

1. Нова Євангелізація в УГКЦ.

Сьогодні уся Христова Церква потребує нової євангелізації, нового поштовху до звіщення Христової благовісті. Нова євангелізація є пріоритетним напрямком діяльності нашої Церкви. Як нам звіщати Христа сьогодні? Сьогодні всі ми свідомі постійного заклику Церкви до нової євангелізації, до пошуку нових методів та шляхів, нового стилю нашого катехитичного служіння. Цього нового стилю ми можемо завжди навчитися від Ісуса Христа. Споглядаючи пильно Ісуса Христа, живучи з Ним і в Ньому, через читання та слухання Його Слова, участь у Святих Таїнствах, участь у літургійних богослужіннях, особисту та спільнотну молитву, ми стаємо здатними навчитися нового способу, пізнавати особливі шляхи, мову та методи як звіщати Євангеліє і як свідчити Христа. Від Ісуса Учителя ми постійно вчимося мистецтва Слова і слів, якими маємо промовити до серця сучасної особи. Нова євангелізація є закликом до кожного з нас особисто. Вона повинна здійснюватися у наших родинах, парафіях, єпархіях. Нова євангелізація покликана пробудити життя Церкви на різних рівнях, а особливо на парафіяльному рівні, на чому наголосив Блаженніший Святослав у своєму Пастирському листі «Жива парафія – місце зустрічі з Живим Христом». Наша Церква звертає особливу увагу на парафію, як місце зустрічі з Христом. Перша складова Живої Парафії є Боже Слово і катехизація. Адже наше катехитичне служіння має бути на всіх рівнях і для всіх вікових категорій. Сподіваюся, що кожен катехит нашої Церкви є добре ознайомлений зі стратегією «Жива парафія – місце зустрічі з Живим Христом», та є активно заангажований в її реалізації.

Синод єпископів нашої Церкви, який відбувся у Києві з 11 по 17 серпня 2013 року, цього року особливо працював над темою Нової Євангелізації. Нова євангелізація потребує нових методів, форм та способів передання віри. Основними адресатами нової євангелізації мають стати особи, які є охрещені у нашій Церкві, але не живуть церковним життям. Іншим напрямком нової євангелізації мають стати нехристияни. У цій діяльності нової євангелізації і буде проявлятися місійний дух нашої Церкви. Місійною має стати кожна парафія, кожна єпархія та екзархат у цілому світі. Уся наша катехизація має стати місійною і виховувати до місійності. Ми свідомі, що катехизація не є лише вивчення правд віри, а, разом з навчанням, вона має виховувати у вірі та воцерковлювати тих, кого катехизуємо .

2. Програма катехуменату для дорослих.

Синод єпископів затвердив тематичний зміст програми катехуменату. Ця програма має дві головні цілі: перша ціль – підготовка дорослих до Святого Таїнства Хрещення. Друга – допомогти тим, що охрещені, але з різних причин не були євангелізовані, катехизовані та воцерковлені. Програма катехуменату в короткому часі буде видрукувана та офіційно передана до застосування.

Катехизуючи дорослих, сьогодні потрібно поставити наголос на катехизації родин. Ми маємо катехизацію дітей, але особливу увагу слід звернути на катехизацію батьків, дітей яких катехизуємо.

3. Катехизм УГКЦ «Христос – наша Пасха» 

Катехизм УГКЦ – основна Книга Віри – має бути настільною книгою. Це – офіційне вчення нашої Української Греко-Католицької Церкви, ухвалене Священним Синодом УГКЦ згідно з приписами канонічного права.

Чи всі батьки, дітей яких ми катехизуємо, вже мають, читають і вивчають Катехизм? Чи у всіх родинах Святе Письмо і Катехизм є настільними книгами? На важливості цього наголосив Блаженніший Святослав у своєму Пастирському листі «Жива парафія – місце зустрічі з Живим Христом». У катехизації дорослих Катехизм нашої Церкви є основою і тому використовуймо всі нагоди для його втілення у життя. Важливо читати його в часі катехитичного навчання, вивчати його, активно застосовувати у катехитичній діяльності.

Зараз Катехизм УГКЦ «Христос – наша Пасха» активно перекладається різними мовами. Сподіваємося, що в скорому часі ми всі зможемо користати з цих перекладів у нашій катехитичній та пасторальній праці.

4. Катехизм УГКЦ для молоді

Синод єпископів у рамках Патріаршої Катехитичної комісії створив робочу групу для здійснення цього завдання. Головою цієї робочою групи призначено всесвітлішого отця Мирона Бендика. Перше організаційне засідання відбулося 26 серпня 2013 року, у Львові. Зараз робоча група активно працює над концепцією Катехизму для молоді та методологією праці над ним. Просимо про молитву в цій справі для добра усієї Церкви.

5. Ключі розуміння Катехизму УГКЦ

Робоча група по написанню Катехизму зараз працює над Ключами розуміння Катехизму УГКЦ «Христос – наша Пасха» (компендіум) для кращого вивчення, сприйняття і засвоєння основних правд віри. Було проведено ряд робочих зустрічей, на яких опрацьовано зміст Ключів розуміння Катехизму УГКЦ. До цієї книги також буде включений словник богословський термінів, котрі вже є у Катехизмі та будуть вживатися у тексті Ключів розуміння. Сподіваємося, що ця книга допоможе краще використовувати навчання, подане у Катехизмі «Христос – наша Пасха» у катехитичному служінні.

6. Катехитичний конгрес у Римі та  участь УГКЦ у ньому

26-29 вересня 2013 року у Ватикані відбудеться Міжнародний Катехитичний Конгрес. Катехити з різних країн світу будуть брати у ньому участь. Тема конгресу «Катехит – свідок віри». Єднаймося з катехитами всієї нашої Церкви молитвою! Наша Церква братиме активну участь як у Конгресі, так і на Всесвітній прощі катехитів.  Сподіваємося, що участь у прощі та конгресі стануть доброю нагодою до зміцнення єдності між катехитами та оновленням катехитичного служіння.

Як голова Патріаршої Катехитичної Комісії, висловлюю щиро подяку всім працівникам Патріаршої катехитичної комісії, особливо преподобній сестрі Луїзі Цюпі, СНДМ за її неустанну і невтомну працю на ниві катехитичного служіння. Також вдячний та всім головам катехитичних комісій в Україні та на поселеннях за Ваше катехитичне служіння у єпархіях та екзархатах. Всецерковні зустрічі катехитів, як відбувалися минулого року у Канаді та Україні, засвідчили мені, що наша Церква має надзвичайно посвячених та відданій своїй праці координаторів катехитичної діяльності. Милостивий Бог винагородить Вашу жертовну працю.

Заохочую Вас активно здійснювати стратегію розвитку УГКЦ «Жива парафія – місце зустрічі з Живим Христом», дбати про початковий та постійний вишкіл і формацію катехитів. Перед нами сьогодні є багато викликів, але пам’ятаймо – З нами Бог! Не біймося! Ми маємо благословення і довір’я Церкви. Сміливо, з посвятою, смиренням та з новим запалом ідімо вперед!

Хай Божа благодать супроводить всіх Вас,

+ Петро Стасюк

Голова Патріаршої катехитичної комісії

Львів, 27 серпня 2013 року

Джерело: http://kk-kgva.org.ua

 

 

на правах реклами:

«МаркоЭксперт» - широкий спектр бухгалтерських послуг від команди професіоналів. Маєте бізнес у Києві?  - найкраще обслуговування у нас!  бухгалтерское обслуживание Киев