Послання митрополита Василія Семенюка на Різдво
  • Втр, 07/01/2014 - 12:11

Всесвітліші, Всечесні та Преподобні отці, 

Преподобні брати і сестри,

Дорогі у Христі брати і сестри

Тернопільсько-Зборівської архиєпархіальної та митрополичої спільноти

 

Христос Рождається!

«Справжнє світло - те, що просвітлює кожну людину. Воно прийшло у цей світ. Котрі ж прийняли його - тим дано право дітьми Божими стати, які в ім’я його вірують». (Ів. 1,10;1,12-13).

Ця радісна блага вістка сьогодні лунає з особливим піднесенням, наповнює  надією кожну душу спраглу істини та любові.

«Народ, що в пітьмі ходить, уздрів світло велике; над тими, що жили  у смертній тіні, світло засяяло. Помножив єси їхні радощі, веселощі побільшив єси. » (Іс., 9,1-5).

Подібно до перших свідків народження Божого Дитятка, бідних пастушків та мудреців, які подолали далеку дорогу, і ми сьогодні славимо Спасителя: «Бог предвічний народився, прийшов днесь із небес, щоб спасти люд свій весь. І утішив вся».

Бог зійшов до свого народу, щоби врятувати від рабства зла усіх, щоби  стерти всі задуми лукавства, упередження та поділи, Господь приніс радість визволення для кожної людини.

В Україні  виявляємо наше духовне піднесення у Різдвяних колядках, які передають глибоку віру і радість відчуття вдячності та гідності вільної Божої дитини: «Слава Богу! - заспіваймо,  честь Сину Божому і Пану нашому поклін віддаймо».

Різдвяний час, особлива нагода також, щоб оживити духовне життя, переживаючи таїнственну зустріч з вічним Богом, який об’явився доступним для кожного. Нам потрібно оживити Христовою вірою особисте життя,  родинне, парафіяльне, загальноцерковне. Через глибше пізнання своєї віри  у Божому Слові та Катехизмі, через спільну родинну молитву, виявляючи і проповідуючи віру ділами милосердя. Докладімо зусиль, аби кожна наша жива парафіяльна спільнота стала місцем зустрічі із живим Христом, відкритою до єдності, здатною свідчити місійне покликання, виходити на зустріч потребуючим, подавати руку допомоги всім тим, хто ще не пережив радості зустрічі з Богом.

«З нами Бог», і ми покликані бути з Богом, будувати справжню європейську цивілізацію на надійному християнському фундаменті любові до Бога та до ближнього, щоб не змарнувати дарованого спасіння. Дорогі в Христі, не піддаваймося на звабливе марнославство швидко минаючого світу, не віддаляймося від Бога через зверхність і ненависть до інших, будьмо побожними та чесними християнами, відповідальними за свою державу громадянами України. Підносім у ці святкові дні з особливою ревністю наші молитви за рідну Україну, щоби була завжди пошанована людська гідність, щоби панували справедливість, мир та любов.

«Глянь оком щирим, о Божий Сину,

На нашу землю, на Україну,

Зішли їй з неба дар превеликий,

Щоб Тя славила во вічні віки».

Благословення Господнє на Вас!

Христос Рождається!

 

+ Василій СЕМЕНЮК,

архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський

 

Дано при архикатедральному соборі Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці м. Тернополя 22 грудня 2013 р. Б.

Джерело: www.tze.org.ua