Послання Папи-емерита Бенедикта XVI на симпозіум про св. Бонавентуру
  • Чтв, 16/11/2017 - 11:58

Бенедикт XVI скерував послання на богословський симпозіум про св. Бонавентуру. Він відбувається у трьох римських папських університетах: Григоріанському, Серафікумі й Антоніанському. Він присвячений сучасній богословській думці св. Бонавентури, який є одним з основних джерел натхнення теології Йосифа Ратцінгера.

Бенедикт XVI у своєму посланні до учасників симпозіуму написав, що запрошення на цей симпозіум він отримав одразу після того, як знову прочитав книгу одного з найбільших знавців епохи св. Бонавентури XIII ст. проф. Фернанда Ван Стінбергена, написану 50 років тому. Порівнюючи її з програмою симпозіуму, Папа-емерит із задоволенням стверджує, наскільки збільшилися наші знання цього періоду, а також у тому, що стосується св. Бонавентури, якого раніше розглядали майже тільки у відношенні до аристотелізму своєї епохи.

Бенедикт XVI згадав про вплив бл. Йоахима Флорського, св. Франциска з Асижу, а також Псевдо-Діонісія Аеропагіта. «Для Бонавентури важливим є визнання, що любов має пізнавальну силу серед темряви інтелекту і становить цілковито нове бачення людини», – пише Папа-емерит. На закінчення він запевняє,  що св. Бонавентура – це богослов, який має ще багато чого сказати, особливо на цьому етапі історії.