Послання Папи на Всесвітній день дідусів і бабусь: мрії, пам’ять і молитва
  • Втр, 22/06/2021 - 18:14

Звертаючись до всіх літніх людей з нагоди першого Всесвітнього дня дідусів і бабусь, Святіший Отець висловлює усвідомлення їхніх проблем і переживань, бо сам перебуває у тому самому віці. Він закликає їх відкривати своє серце на Бога, на інших, передавати молодим поколінням свої мрії й пам'ять та молитися, бо їхня молитва заступництва – «це легені, без яких ні Церква, ні світ не можуть обійтися».

 

Світлана Духович – Ватикан

«Я з тобою по всі дні» (пор. Мт. 28, 20) – таку тему матиме перший Всесвітній день дідусів, бабусь і похилих віком, що відзначатиметься у неділю, 25 липня 2021 року. Цими словами Христа з Євангелії від Матея розпочинається також послання, з яким Папа Франциск звертається «як Єпископ Риму і як літня людина» до дідусів і бабусь та всіх людей похилого віку.

Болісний досвід відкинення

Святіший Отець висловлює усвідомлення складних часів, які переживають всі літні люди в контексті пандемії: багато них захворіли, багато хто пішов з життя, інші пережили смерть своїх чоловіків, дружин, або рідних, багато були змушені перебувати в самотності, ізольовані.

“Господь знає всі наші страждання цього періоду, – читаємо в посланні. – Він близький до тих, хто переживає болісний досвід відкинення; наша самотність, загострена пандемією, Йому не байдужа.”

За основу логотипу першого Всесвітнього дня дідусів і бабусь взято одну із фресок видатного італійського живописця Джотто, на якій зображений Ісусовий дідусь Йоаким, якому серед ночі з’являється ангел. Посилаючись на апокрифічне передання, Святіший Отець зауважує, що громада відкинула Йоакима та його дружину через те, що вони не мали дітей. Їхнє життя вважалося даремним. І, власне, на згаданій картині Йоаким зображений вночі, що, можливо, була «однією з багатьох безсонних ночей, переповнених спогадами, переживаннями та бажаннями».

Ангели, послані до літніх людей

«Але навіть коли все здається темним, як у ці місяці пандемії, – наголошує Папа, – Господь і надалі надсилає ангелів, щоб розрадити нашу самотність і повторити нам: “Я з тобою по всі дні”. Він це говорить тобі, він говорить це мені, всім. Саме в цьому полягає суть цього Дня, який я хотів відзначити вперше цього року, після довготривалої ізоляції та повільного відновлення суспільного життя: аби кожного дідуся, кожного літнього чоловіка, кожну бабусю, кожну літню жінку – особливо тих, хто серед нас найбільш самотній – відвідав ангел!». Ці ангели, як пояснив Наступник Святого Петра, можуть мати обличчя онуків, рідних чи друзів.

Послання Бога в Його слові

Святіший Отець пояснює, що Господь посилає нам Своїх посланців також через Боже Слово. Тому Папа заохочує літніх людей щодня читати сторінку з Євангелії, молитися псальмами, читати пророків тому, що Святе Писання допомагає зрозуміти, про що Господь просить нас сьогодні, Він посилає робітників у Свій виноградник кожної години дня (пор. Мт. 20, 1-16), у кожен період життя.

“Я сам можу засвідчити, – пише Наступник святого Петра, – що мене було покликано стати Єпископом Риму, коли я досяг, так би мовити, пенсійного віку і вже уявляв, що більше не зможу робити нічого нового. Господь завжди поруч з нами, завжди з новими запрошеннями, з новими словами, зі Своєю розрадою, Він завжди біля нас. Ви знаєте, що Бог – вічний і ніколи не виходить на пенсію.”

Роль похилих віком людей у суспільстві

Зберігати коріння, передавати віру молодим людям та піклуватися про найменших – такими, за словами Папи, є завдання людей похилого віку, незалежно від їхнього віку й обставин життя. Потрібно лише «ступити на шлях і, насамперед, вийти із себе самих для того, аби розпочати щось нове».

«Але як це можливо? Мої сили закінчуються, і я не думаю, що можу багато чого зробити. Як я можу почати поводитися по-іншому, коли звичка стала правилом мого існування? Як можу присвятитися найбіднішим, коли я вже маю стільки переживань про свою сім'ю? Як я можу розширити свій погляд, якщо мені навіть не дозволяють покидати помешкання, в якому живу? Хіба моя самотність не надто важкий тягар?» – такі запитання, як припускає Папа, ставлять собі чимало літніх людей. Сам Ісус почув подібне запитання від Никодима, який запитав його: «Як людина може народитися, коли вона стара?» (Ів. 3,4). Господь відповів, що це може відбутися, коли людина відкриває своє серце на Святого Духа.

Передавати мрії молодим людям

Пригадуючи про поточну пандемію, Єпископ Риму зауважує, що з цієї кризи «ми вийдемо або кращими, або гіршими». У цій перспективі він підкреслив, що ми потребуємо кожну літню людину, щоби «в братерстві та соціальній дружбі будувати завтрашній світ». Похилі віком, за його словами, покликані, насамперед, дбати про три колони, що підтримуватимуть це нове майбутнє: мрії, пам'ять і молитву. Власне, мрії-сни, як зазначається у пророцтві Йоіла (пор. Йоіл 3,1), поєднують літніх людей та молодь.

“Хто, як не молодь, – наголошує Папа, – може перейняти мрії літніх людей і понести їх далі? Але для цього необхідно не припиняти мріяти: у наших мріях про справедливість, мир, солідарність криється можливість того, що наша молодь матиме нове бачення, і що ми спільно зможемо будувати майбутнє.”

Пам’ять – фундамент життя

Мрії, як пояснює Папа Франциск, пов’язані з пам’яттю. Наприклад, пам'ять про війну може навчити багато нових поколінь цінності миру. «Пам’ятати – підкреслює він, – це справжня місія кожної літньої людини. Пам’ятати та передавати пам’ять іншим». Святіший Отець процитував слова Едіт Брук, яка пережила трагедію Голокосту. Вона говорила, що «просвітлення навіть одного єдиного сумління варте зусиль і болю, щоб зберегти живою пам'ять про те, що сталося». Він пригадує також своїх дідуся і бабусю, які зберігали пам’ять про труднощі й страждання еміграції, яких тепер зазнають багато людей.

“Ця пам’ять, – наголошує Папа, – може допомогти побудувати людяніший і гостинніший світ. Але без пам'яті не можна будувати; без фундаменту ніколи не збудуєш будинок. Ніколи. А фундаментом життя є пам’ять.”

Молитва літніх людей – легені Церкви та світу

Третя колона, на якій потрібно будувати майбутнє і про яку повинні дбати люди похилого віку, – це молитва. Святіший Отець цитує слова свого попередника Венедикта XVI, якого називає «святим старцем, який і надалі молиться і трудиться для Церкви».

“Молитва літніх людей, – писав Папа-емерит, – може захищати світ, допомагаючи йому, можливо, більше, аніж зусилля багатьох.”

Папа Франциск закликає людей похилого віку молитися, підкреслюючи, що їхня молитва є дуже цінною. «Це легені, без яких Церква та світ не можуть обійтися», – наголошує він. – Особливо у цей важкий для людства час, коли ми всі в одному човні перетинаємо бурхливе море пандемії, твоя молитва заступництва за світ і Церкву не є даремною, а запрошує всіх до спокійної надії на пристань».

Молитва заступництва за всіх

На завершення Послання з нагоди першого Всесвітнього дня дідусів і бабусь Папа Франциск пригадав про відомого французького пустельника Шарля де Фуко (1858-1916), який незабаром буде зарахований до лику святих. Його історія, як зауважив Святіший Отець, показує, що навіть у самотності власної пустелі можна заступатися за бідних усього світу і стати братом для всіх. «Я молю Господа, – пише Папа, – аби також завдяки його прикладу, кожен із нас зміг більше відкрити своє серце і вчинити його чутливим до страждань останніх та здатним молитися за них. Нехай кожен з нас навчиться повторювати всім, і зокрема наймолодшим, ті слова розради, які ми сьогодні почули зверненими до нас: “Я з тобою по всі дні”».