Послання Папи на Всесвітній місіонерський день: вийти за огорожу, щоб всюди нести Євангеліє
  • Чтв, 08/08/2013 - 00:29

Всі охрещені покликані з мужністю і всюди проповідувати Євангеліє. Про це пише Папа Франциск в посланні на Всесвітній місіонерський день, який відзначатиметься 20 жовтня. У документі, опублікованому 6 серпня, Папа вказує, що «Євангелізація ніколи не є ізольованим актом», але «завжди церковним».

«Віра - це дорогоцінний дар Божий, який не можна утримувати тільки для самих себе, - він повинен бути загальним». На цьому міркуванні Папа Франциск засновує своє перше послання на Всесвітній місіонерський день. Християнська громада «може називатися дорослою, якщо вона сповідує віру, з радістю відправляє літургію, живе милосердям, невпинно проголошує Слово Боже і виходить за свою огорожу, щоб нести надію Ісуса також на периферії».

Святіший Отець наголошує, що подвійний привід - Рік Віри і 50-річчя початку другого Ватиканського собору, - повинен підштовхнути Церкву «до нового усвідомлення своєї присутності в сучасному світі, своєї місії серед народів і націй».

Папа підкреслює, що «місія не являється виключно питанням географічної території», оскільки «кордон віри проходить не тільки по місцях і традиціях людей, а й через серце кожної людини». Кожна спільнота покликана проголошувати Ісуса аж до краю землі, - це «невід'ємна частина» християнського життя. Ми всі «послані на дороги світу, щоб йти разом з нашими братами, сповідуючи і засвідчуючи нашу віру в Христа».
Папа Франциск закликає єпископів приділяти особливу увагу «місіонерському напрямку пастирських та виховних програм», зазначаючи, що «місіонерство - це не тільки програмний вимір християнського життя, але й парадигмальний вимір, який охоплює всі аспекти християнського життя».

Святіший Отець звертає увагу на перешкоди, які «євангелізаційна діяльність часто зустрічає не тільки за межами, але й всередині самої церковної громади». Іноді спільноти не мають достатнього захоплення, радості, мужності і надії у проголошенні Христа, а також «у допомозі людям нашого часу зустрітися з Ним».

Святіший Отець пише: «Ще досі існує думка, що донесення істини Євангелія рівнозначне насиллю над свободою», в той час як донесення істини Євангелія, за словами Папи Павла VI, є «даниною цій свободі».
Часто ми бачимо, що на перший план виходять насильство, брехня, помилки, тому «особливо актуально, щоб у наш час засяяло добре євангельське життя з проголошенням та свідоцтвом, - в самій Церкві». Папа нагадує, що «важливо не забувати основний принцип для кожного євангелізатора: неможливо проповідувати Христа без Церкви. Євангелізація ніколи не є ізольованою, приватною, не є індивідуальним актом, але завжди є церковною».

Далі Папа звертає особливу увагу на багато проблем євангелізації і закликає всіх нести людині нашого часу «світло, що освітлює її шлях. Тільки зустріч з Христом може дати його ». «Місіонерська природа Церкви - це не прозелітизм, а свідчення життя, освітлена дорога, яка дарує надію і любов». Саме «Святий Дух веде Церкву на цьому шляху».

У заключній частині послання на Всесвітній місіонерський день, Папа нагадує про місіонерів, священиків, мирян, які «покинули батьківщину, щоб служити Євангелію на інших землях і в інших культурах». «Дарувати місіонерів - це ніколи не втрата, але придбання», - підкреслює Папа і закликає єпископів і монаші конгрегації допомагати церквам, які потребують священиків, чернецтва і мирян для «зміцнення християнської спільноти».

Дуже важливо, - йдеться в документі, - щоб «багаті покликаннями Церкви щедро допомагали тим, хто страждає через їх брак». З іншого боку, підкреслюється важливість «молодих церков», які можуть сприяти новому ентузіазму в церквах стародавнього християнства.

Папа Франциск нагадує про християн, переслідуваних у різних частих світу, зазначивши, що сьогодні мучеників більше, ніж у перші століття. Святіший Отець запевняє у своїй молитовній близькості і повторюєте слова розради Ісуса: «Будьте сильні: Я переміг світ».

За матеріалами http://ru.radiovaticana.va