Послання єпископів Португалії з нагоди Тижня богопосвячених осіб
  • Срд, 23/01/2013 - 00:00

«Прочани у вірі, апостоли в євангелізації світу»: так називається послання португальської єпископської Комісії у справах покликань, яке було опубліковане з нагоди Тижня богопосвячених осіб. Цей документ поділений на три частини, перш усього, він описує богопосвячених осіб, як «прочан віри», «апостолів сили та краси віри», осіб, які «спонукувані любов’ю Христа до проповідування Євангелії».

 

«Поміж інших християн, – читаємо у посланні, – богопосвячені особи живуть яскравою повнотою паломництва віри, знаком переміни, який був звершений у хрищенні свідченням ласки єдності з Богом». На підставі цього особливо підкреслюється те, що «істинна віра є постійною відповіддю на отриманий дар, яка включає у себе всі аспекти життя, які мають постійно зростати».

 

З цієї точки зору, єпископи Португалії пригадують те, що написав Бенедикт ХVІ в апостольському Листі «Porta Fidei» (Двері Віри) «богопосвячені особи не можуть сприймати віру як припущення, що заважає в їхньому щоденному житті», оскільки такий підхід міг би «перемістити Бога з центру їхнього життя та спонукати їх турбуватися більше людським справами, таким чином занедбуючи справи Божі, тобто вірити в Нього».

 

«Справжні катехити відкриті для вірних, через яких можна наново відкрити віру, яку ми визнаємо, літургійно звершуємо, якою живемо і молимося». Богопосвячені особи у Церкві – це ті, в яких «сподіваєшся побачити найбільш видиму форму свідчення Євангелія», оскільки «силу та красу віри можна досвідчити тільки тоді, коли у радикальний спосіб живеться Євангелієм». Тому єпископи закликають португальських богопосвячених осіб «глибоко входити у містерію віри, яка є єдиним сенсом їхнього покликання та життя».

 

Послання зосереджується також на необхідності євангелізації світу, проте це наголошення не стосується виключно богопосвячених осіб, але заторкує усіх християн: «Необхідно проголошувати Добру Новину проповідуванням, катехизацією, навчанням, практикою християнського милосердя, місійною діяльністю».

 

Однак, Конференція єпископів Португалії стверджує що, – «більше, ніж слова, головним способом передання віри є свідчення, оскільки контакт зі справжніми віруючими є найкращим шляхом для особистої зустрічі з Христом».

 

На завершення документ пригадує що «своєю ідентичністю Португалія багато чим завдячує богопосвяченим осібам, які наповнюють своєю присутністю усю християнську історію країни, сприяють поширенню християнської віри, розвитку фундаментальних людських цінностей, духовному зростанню та її культурному розвитку». І тому португальська Церква дякує богопосвяченим особам за служіння, звершене в передаванні віри та ділі євангелізації.

 

Джерело: Радіо Ватикан