Посмертна публікація текстів Бенедикта XVI
  • Птн, 20/01/2023 - 16:04

Збірка з більш ніж десятка текстів, в тому числі і досі не опублікованих, в якій зібрані останні богословські роздуми Бенедикта XVI про целібат священників, ісламсько-християнський діалог і нетерпимість до католицької релігії, вийде в Італії 20 січня, повідомило видавництво «Мондадорі».

Більшість текстів були написані близько 2018 року, останній – у 2022 році. Книга називається «Che cos’è il cristianesimo. Quasi un testamento spirituale» – «Що таке християнство. Майже духовний заповіт».

Публікацію своїх останніх творів у 2019 році він довірив одному зі своїх близьких друзів, італійському богослову Еліо Геррієро, директору журналу «Communio». Для книги Бенедикт також переглянув і доповнив деякі старі тексти. Особистий секретар Бенедикта XVI архієпископ Ґеорґ Ґенсвайн також керував проєктом.

Геррієро розповів, що папа-емерит поставив умову, щоб книга була опублікована після його смерті.

«Зі свого боку, я більше не хочу нічого публікувати в своєму житті. Лють окремих кіл проти мене в Німеччині настільки сильна, що поява будь-якого мого слова негайно викликає з їхнього боку вбивчий галас. Я хочу позбавити себе і християнство від цього», – цитує видавництво слова автора.

Ще одне бажання німецького папи-емерита, щоб перше видання книги вийшло італійською мовою, також було виконано.

У передмові, написаній 1 травня 2022 року, Бенедикт XVI описує, наскільки він був виснажений після того, як у 2013 році відмовився від Петрового служіння. Він зізнався, що лише після обрання Франциска повільно відновив свою богословську роботу. Всі твори, зібрані в книзі, були написані в монастирі «Mater Ecclesiae» у Ватиканських садах, де він оселився після свого зречення.

Нагадуємо, від 8 січня можна відвідати крипту під базилікою Св. Петра, де похований папа-емерит Бенедикт. Папа Ратцінґер, 265-й Єпископ Риму, похований на тому самому місці, де раніше був похований святий Йоан Павло ІІ, мощі якого були перенесені до базиліки Святого Петра в квітні 2011 року, напередодні урочистої беатифікації.