Посол Ватикану в ООН: рівне ставлення до жінок включає визнати їх особливу роль
  • Пон, 20/03/2017 - 16:07

Представник Ватикану в ООН закликав світових лідерів поширювати рівне ставлення до жінок на робочих місцях, водночас визнаючи їх «перевагу та дар турботи про інших».

Виступаючи на 61-ій Комісії про статус жінок, Архиєпископ Бернардіто Ауза сказав, що справедливе ставлення до жінок вимагає як поваги до їх рівної гідності, так і визнання відмінності між чоловіками і жінками. За його словами, захищати рівну гідність жінок включає «використання відповідних заходів для боротьби із зростаючою неформальністю та ненадійністю працевлаштування жінок». Він додав, що слід покласти край зловживанням та експлуатації, а особливо експлуатації найбільш вразливих жінок, які є іммігрантками чи біженцями.

Архиєпископ додав, що на робочому місці не повинно бути довільних правил щодо того, що повинні робити чоловіки і жінки. Цитуючи Папу Франциска, Архиєпископ Ауза виступив проти «жорстокості» у визначенні ролей. Він також додав, що від чоловіків слід очікувати більшої підтримки «для кращого розподілу обов’язків у сім’ї».

Водночас, у зв’язку з тим, що жінки мають особливу перевагу турбуватись про інших – особливо про дітей – Архиєпископ зазначив, що працівниць не слід дискримінувати «з огляду на ймовірність декретної відпустки чи лікарняного по догляду за хворою дитиною чи пристарілими членами сім’ї». Він також наголосив на цінності тієї праці, яку жінки роблять в себе вдома: «Хоча ця неоплачувана жіноча робота офіційно не визнана формальною економікою, вона не лише докладається до економічного розвитку кожної країни, але й підтримує ті стовпи, що управляють суспільством та нацією», інформує Catholic Culture.