Пост-синодальне Апостольське напоумлення: генезис документу
  • Срд, 27/03/2019 - 13:49

Під час душпастирського візиту до Марійського санктуарію в Лорето (Італія), 25 березня 2019 р., коли Церква святкує Благовіщення, Папа Франциск ввірив Пречистій Діві Марії пост-синодальне Апостольське напоумлення «Christus vivit» (лат. Христос живе), що увінчало працю жовтневого Синоду Єпископів, присвяченого молоді. Як повідомив під час брифінгу виконуючий обов’язки Директора ватиканського прес-центру Алессандро Джізотті, документ буде опублікований 2 квітня 2019 року.

Апостольське напоумлення у формі листа є плодом оновленого шляху Церкви назустріч молоді, до якого заохочує Папа Франциск.

Січень 2017: Лист Папи до молоді

Ще 13 січня 2017 року в «Листі до молоді», що супроводжував «Підготовчий документ» молодіжного Синоду, Папа Франциск писав:

«Кращий світ будується також завдяки вам, вашому бажанню змін та вашій великодушності. Не бійтеся прислухатися до Святого Духа, Який підказує вам сміливі рішення, не зволікайте, коли сумління вимагає від вас ризикнути, аби йти за Вчителем. Також і Церква бажає прислухатися до вашого голосу, до вашої чутливості, до вашої віри; також і до ваших сумнівів та критик. Нехай же ваше волання буде почутим, нехай воно відлунює в громадах і досягне пастирів».

Вересень 2017: Міжнародний семінар про становище молоді

Однією з перших відповідей на заклик Святішого Отця прислухатися до молоді став «Міжнародний семінар про становище молоді», організований у вересні 2017 року в рамках приготування до Синоду Єпископів. Під час семінару обговорювалися такі актуальні теми, як міграція, безробіття, участь у громадському та політичному житті суспільства, розвиток нових технологій і питання віри. Наприкінці семінару молодь висловила прагнення, аби Церква була тим місцем, де вони могли б зростати, слухати одні одних, розвиватися і вчитися бути корисними для суспільства.

Березень 2018: Перед-синодальна зустріч

Звертаючись до молодих учасників перед-синодальної зустрічі, що відбулася в Римі в березні 2018 року, Святіший Отець закликав їх «наважуватися прямувати новими шляхами», відкидаючи логіку, що стверджує: «Завжди так робилося». За словами Папи, серце Церкви є молодим і до молодих людей потрібно ставитися серйозно: недостатньо лише аналізувати їхні проблеми, а потрібно спілкуватися з ними особисто, навіть якщо це важко. «Якщо вас бракуватиме, – наголошував Наступник св. Петра, звертаючись до молоді, – то не вистачатиме частки доступу до Бога». Він закликав молодих людей бути «молодими пророками» з міцними коріннями, заснованими на досвіді літніх людей.

Квітна неділя 2018

Плоди перед-синодальної зустрічі були зібрані в заключний документ, який молодь вручила Святішому Отцеві в Квітну неділю, 25 березня 2018 р., коли відзначається День молоді на місцевому рівні. «В цьому документі ми вручаємо вам наше життя та найглибші прагнення нашого серця, надіючись, що Церква й надалі прислухатиметься до голосу молоді», – писали юнаки та дівчата. Вони виявили бажання, аби Церква була живим свідком того, чого навчає, аби була милосердною, та щоб вміла визнавати власні помилки; щоб виходила назустріч молодим людям там, де вони перебувають, також і в цифровому просторі, супроводжуючи їх у будуванні мирного світу.

Червень 2018: сім ключових слів Робочого документу (Instrumentum laboris)

Робочий документ (Instrumentum laboris) молодіжного Синоду, оприлюднений 19 червня 2018 р., підсумував прохання молоді, ґрунтуючись на заключний документ перед-синодальної зустрічі та на результати опитування, що проводилися в інтернеті попередніми місяцями. Сім ключових слів документу – слухання, супровід, навернення, розпізнавання, виклики, покликання святість – вказують на основні цінності, які молодь шукає в Церкві, для того аби вона могла супроводжувати у світлі Євангелія через життєві ситуації, а не просто повчала, та щоб була «прозорою, гостинною, чесною, привабливою, комунікативною, радісною й інтерактивною». Тобто, щоб була «менш інституційною, а більше спрямованою на взаємини, здатною приймати без попереднього осуду, спроможною бути приятелькою, близькою і милосердною».

Жовтень 2018: Заключний документ Синоду

Таким чином, теми «Instrumentum laboris» стали путівником XV Звичайної Асамблеї Синоду Єпископів Синоду Єпископів на тему «Молодь, віра та розпізнавання покликання», що відбулася у Ватикані в жовтні 2018 року та під час якої виступили також і представники молоді. Їхні думки, свідчення та прохання було взято до уваги в Заключному документі Синоду, текст якого побудований на основі євангельської розповіді про зустріч учнів з Емаусу з Ісусом. Три основні теми «розпізнавати, інтерпретувати та обирати» висвітлені в розділах: «Йшов разом з ними», «Відкрилися їхні очі», «Вирушили без зволікання». Заключний документ став плодом розпізнавання Отців Синоду під час Асамблеї, іншими джерелами стали доповіді, що прозвучали під час засідань, звіти, надані робочими групами, та інші постанови, що з’явилися під час праці Синоду.

Січень 2019: Всесвітній День Молоді в Панамі

Звертаючись до юнаків і дівчат під час Всесвітнього Дня Молоді в Панамі, Папа Франциск закликав їх брати активну участь у житті Церкви й усього людства, використовуючи свою життєдайну енергію:

«Прагнемо віднайти та разом з вами пробудити безперервну новизну та молодість Церкви, відкриваючись на цю благодать Святого Духа, Який постійно творить нову П’ятидесятницю». А це можливо тоді, коли, подібно до пережитого під час Синоду досвіду, вміємо «прямувати вперед, слухаючи одні одних» та «свідчити, звіщаючи Господа через служіння ближнім».

Березень 2019: Апостольське напоумлення

Сьогодні, після двох років, що минули від написання першого листа до молоді, Папа ввіряє Пречистій Діві Марії з Лорето пост-синодальне Апостольське напоумлення, що є свідченням слухання, діалогу та спільного шляху, до якого закликали учасники Синоду.