Постанови Сімдесят восьмої сесії Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ
  • Чтв, 22/02/2018 - 09:54

13-14 лютого 2018 року в реколекційному центрі Львівської архиєпархії у Брюховичах під головуванням Отця і Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава відбулася Сімдесят восьма сесія Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви. Публікуємо Постанови цієї сесії Синоду:

ПОСТАНОВИ

Сімдесят восьмої сесії Синоду Єпископів
Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ,
13-14 лютого 2018 року Божого, Львів-Брюховичі

1.  Для забезпечення належного рівня загальнолюдського і духовного виховання в семінаріях України кандидатів до священства задля відповідного підготування до служіння Церкві:

1)  рекомендувати єпархіальним єпископам:

- скеровувати на служіння в семінаріях взірцевих священиків з-посеред єпархіального кліру, звільнивши їх від усіх інших обов’язків (парафіяльного служіння, капеланства та ін.);

- призначити відповідальних за душпастирство покликань у власних єпархіях і екзархатах та доручити їм налагодити співпрацю із семінаріями;

2)  просити Патріаршу комісію у справах духовенства УГКЦ:

-  розробити програму формації вихователів семінарій (ректорів, віце-ректорів, економів, префектів та духівників);

-  опрацювати нову редакцію документа «Напрямки підготовки кандидатів до священства в УГКЦ» із врахуванням викликів та особливостей сучасної культури;

3)  доручити керівництву семінарій Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ:

-  у формаційному процесі приділяти особливу увагу творенню атмосфери взаємної довіри та братньої солідарності між вихователями і семінаристами;

-   постійно перебувати в семінарійній спільноті під час навчального року, за винятком часу відпустки та літніх чи зимових канікул і відлучень з благословення єпархіального єпископа;

-  особливо плекати покликання до місійного служіння Церкві.

4)  доручити отцям-душпастирям парафій Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ:

-  дбати про плекання покликань до священичого та монашого стану;

-  там, де цього ще немає, створити при парафіях Вівтарні дружини та інші молодіжні спільноти для плекання і підтримки покликань.

5) просити Отця і Главу УГКЦ підготувати послання із закликом до всіх вірних УГКЦ про потребу молитви за добрі покликання до священичого і чернечого стану та проханням до батьків і душпастирів про необхідність плекання покликань та їх важливості для життя Церкви і народу.

2. Затвердити документ «Норми і засади охорони дітей і молоді в УГКЦ».

3.  Затвердити Програму семінарійного курсу «Сповідництво».

4.  Затвердити текст Послання Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ з нагоди 100-річчя відновлення української державності.

5.  У відповідь на ініціативу Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій:

А. Підтримати пропозицію Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій про оголошення 2018 року Роком Божого Слова в Україні.

Б. Створити Організаційний комітет із відзначення Року Божого Слова в Україні.

В. Взяти за основу і затвердити з внесеними поправками та пропозиціями План відзначення Року Божого Слова в Україні.

6. Для належного відзначення 1030-річчя Хрещення Русі-України:

А. Присвятити цьогорічну Загальноукраїнську прощу до Зарваниці цьому відзначенню з проведенням Чину відновлення хресних обітів.

Б. У всіх храмах Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ 28 липня,  у день Святого Володимира, відслужити Божественні Літургії з Чином відновлення хресних обітів.

В. Для поглиблення свідомості спадкоємства Володимирового хрещення організувати 29 липня 2018 року Божого прощу семінаристів УГКЦ до Києва - колиски нашого християнства.

Г. Продовжуючи древню традицію відзначення Хрещення Русі-України, 14 (1) серпня  в усіх храмах Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ провести Велике августовське водосвяття та інші традиційні чини.

7. Взяти до уваги звіт Центру протидії корупції у складі Комісії УГКЦ «Справедливість і мир» (ad iterim).

8. Взяти до уваги звіт про діяльність Координаційної ради з питань душпастирства в кризових ситуаціях.

9.  Взяти до уваги звіт про діяльність Патріаршого паломницького центру УГКЦ.

10.  Сімдесят дев’яту сесію Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ провести у травні 2018 року Божого.

Ці постанови набирають чинності 1 березня  2018 року Божого

Голова Синоду: 

Блаженніший Святослав (Шевчук)