«Постать Папи Франциска для нас є завданням і викликом», – владика Богдан (Дзюрах)
  • Пон, 24/03/2014 - 22:25

Владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, у своєму відеоблозі на «Живому.ТБ» поділився враженнями від річного понтифікату Святішого Отця Папи Франциска.

Єпископ згадав про дві речі, які його вразили у Святішому Отцеві вже одразу після обрання.

«За першим виступом після обрання Папи Франциска я спостерігав будучи в дорозі зі Львова до Києва. Пригадую дві речі, які мене вразили, – його молитовний дух і відкритість до убогих. Примітно, що Папа в перші п’ять хвилин свого виступу тричі запросив людей до молитви. Це було щось особливе. Усі сподівалися якихось програмних тез, якогось символічного жесту. Але натомість Папа зробив природний для християнина жест – він сам молився і запросив до молитви вірних», – розповів владика.

Секретар Синоду пригадував, що передусім Папа Франциск поросив людей помолитися за свого попередника Папу Венедикта XVI, потім усіх за всіх і аж по тому попросив про молитву за нього. «І в мене тоді виникла думка, що цей Папа є глибоко духовним. Ні, ми не кажемо, що ця прикмета була чужою для інших Пап. Кожен із них є великою постаттю. Але цей Папа мав покору і смирення просити про молитву. Водночас усвідомлював свій святительський уряд освячувати люд через молитву», – зазначив владика Богдан.

Друга прикмета, яка вразила єпископа, – відкритість Папи Франциска до убогих. «Коли я почув, що Папа взяв собі ім’я Франциск, у моїй уяві відразу з’явилася постать святого Франциска, який відновив Церкву власне своєю радикальною убогістю. Наступні кроки показали правильність перших інтуїцій, які були не лише в мене, а й у багатьох людей», – поділився архиєрей.

На думку владики Богдана, Папа Франциск завжди був і далі залишається скромною, духовною, відкритою до убогих людиною.

«Пам’ятаємо, як після його обрання в мережі поширилися фото, де він їде в метро, де спілкується з людьми, які прибирають вулицю біля його будинку і навіть запрошує одного з них на свою інтронізацію… Одне слово, повіяло якоюсь такою євангельською свіжістю. Але Папа нічого не зробив надзвичайного, він просто повернув Церкві її євангельське обличчя. І за це, гадаю, цілий світ дуже вдячний Святішому Отцеві», – переконаний єпископ.

Владика вважає, що для нас постать Святішого Отця певною мірою є завданням і викликом, щоб ми всі, від єпископів до мирян, наслідували його. «Кожен сприймає через призму своїх якихось пріоритетів, своєї шкали цінностей. Для мене це його молитовний дух і його велика людяність. Це Папа, котрий поєднує молитву з чуйністю до потреб людини і людства. Це Папа,який годинами особисто провадить молитву, щоб не допустити війни, і це Папа, який може відписати лист простій жінці», – ділиться Секретар Синоду Єпископів УГКЦ.

Департамент інформації УГКЦ