«Постійна та безперервна у віковому сенсі катехизація дітей, молоді, дорослих і літніх осіб — необхідна якість живої парафії», — Синод Єпископів УГКЦ
  • Чтв, 13/12/2018 - 09:33

Навчання і передавання віри (катехизація) — це не лише підготовка дітей до першої Святої Сповіді та урочистого Святого Причастя, а постійне і безперервне зростання у вірі всіх вірних Христової Церкви — дітей, молоді, дорослих.

З таким закликом Синод Єпископів Української Греко-Католицької Церкви звернувся у своєму Посланні “Боже Слово і катехизація” до духовенства, монашества та мирян.

“Читаючи Боже Слово, роздумуючи над ним і молячись ним, ми зустрічаємо Христа, пізнаємо і приймаємо Його. Саме це і є завданням катехитичного служіння — не тільки привести людину до зустрічі з Ісусом Христом, а досягти того, щоб вона, пізнавши Його, повірила в Нього, жила в єдності з Ним”, — йдеться у документі.

Вони підкреслюють, що  бути учнем Христовим – це завдання всього нашого життя. “Cучасна людина також потребує такого супроводу віри протягом усієї своєї земної мандрівки за Христом. Церква здійснює цей супровід у різний спосіб, зокрема й за допомогою катехитичного служіння”, — зазначають єпископи. “Метою катехизації – основного діяння Церкви — є навчати й виховувати у вірі християнина та провадити його до сопричастя з Ісусом Христом та церковною спільнотою”, — додають владики Синоду Єпископів УГКЦ, цитуючи Катехизм УГКЦ “Христос – наша Пасха”.

Вони переконані, що за християнське виховання своїх вірних відповідає вся Церква: “Хочемо висловити визнання і вдячність священикам, богопосвяченим особам, катехитам, батькам — усім, хто щиро присвячує себе проголошенню Божого Слова та бере участь у навчанні і передаванні святої віри”.

Додамо, що Святіший Отець Франциск у своєму Апостольському повчанні “Радість Євангелія” підкреслює нерозривний зв'язок між Божим Словом та навчанням і передаванням віри, тобто катехизацією.