Постраждалих за віру в Мозамбіку канонізує Римо-Католицька Церква
  • Птн, 13/09/2019 - 12:47

 Закінчився єпархіальний етап процесу беатифікації і канонізації групи мирян мозамбікських катехитів та їхніх сімей, убитих з ненависті за віру 22 березня 1992 року під час проведення катехитичного курсу в єпархіальному Катехитичному центрі, яким керують місіонери Місіонерського інституту діви Марії Утішительки. Це перша причина беатифікації, єпархіальний етап якої розпочався 25 березня 2017 року, на 25-ту річницю різанини, і тепер може вважатися закінченим, повідомляє «Седмиця» з посиланням на новинне агентство ФІДЕС.

О. Осоріо Сітора Афонсо поділився спогадами про мучеників-катехитів: «Після проголошення незалежності в 1975 році, з приходом до влади Фронту визволення Мозамбіку з його марксистсько-ленінською ідеологією, почалися часи справжніх переслідувань Церкви з експропріаціями, всілякими обмеженнями пастирської діяльності, відмовами у візах для іноземних місіонерів. Церква була позбавлена ​​всього, що в неї було. Багато місій залишилися без місіонерів і священиків. Їх змінили невеликі християнські громади. Вони діяли без участі місіонерів з-за кордону, організаторами були місцеві катехити».

Так починається історія мозамбікських катехитів, які героїчно віддали свої життя за Євангеліє між 1975 і 1992 роками. Крім тих, хто брав участь у діяльності Катехитичного центру в Анчіло, місіонерів, які працювали в районі Нампула і тих, хто був убитий у місіонерському таборі, були також ті, хто пройшов навчання в Катехитичному центрі Гуйуа і був убитий під час підготовки в центрі. Близько п'ятнадцяти сімей – цілі сім'ї з батьками, матерями і дітьми, деякі з яких були ще немовлятами, – були розміщені в приміщеннях центру для участі в навчальному курсі, який повинен був початися наступного дня.

Упродовж ночі партизани РЕНАМО (правої організації, основного опонента ФРЕЛІМО, досі активно беруть участь у політичному житті Мозамбіку) напали на гуртожиток і забрали чоловіків, жінок і дітей, щоб отримати інформацію про своїх супротивників з ФРЕЛІМО, яку вони, очевидно, не отримали , що частково пояснює наступні події.

«Повстанці (РЕНАМО тоді перебувала в стані війни з ФРЕЛІМО) вивели сім'ї з центру, на відстань трьох кілометрів, і після болісного допиту почали вбивати їх усіх в полі. Інші катехити, бачачи те, що відбувається, і розуміючи, що уникнути смерті не вдасться, просили дозволу помолитися. Після декількох хвилин молитви 23 катехитів убили. Це сталося вночі 22 березня 1992 року», – розповідає о. Афонсо.