Потепління між Ватиканом і Пекіном можливе найближчим часом?
  • Нед, 28/02/2016 - 17:41

Популярне англомовне китайське видання «Global Times», яке вважається напівофіційним органом Комуністичної партії Китаю, оприлюднило редакційну статтю піл назвою «В часі Папи Франциска і президента Сі з’явилась надія на відлигу в стосунках».

Автор статті пригадує читачам, що основна проблема у взаєминах комуністичного Китаю та католицької Церкви є питання призначення католицьких єпископів у цій країні. Китайська влада вимагає для себе виключне право іменувати католицьких єпископів для Китаю, а це йде в розріз з католицькою доктриною.

Комуністичний Китай та Ватикан розірвали двосторонні дипломатичні відносини у 1951 році коли комуністичний Китай почав переслідування католиків на підконтрольних йому територіях. До початку понтифікату св. Івана Павла ІІ між Китаєм та Ватиканом не існувало жодних контактів на дипломатичному рівні. Щойно у 1990 році відбулись перші обережні зустрічі між представниками Китаю та Ватикану, на яких обговорювалось питання вирішення взаємних проблем. Папа Бенедикт ХVІ активізував ці контакти.

У жовтні 2015 року Держсекретар Ватикану кардинал Пароліні заявив про те, що Апостольський Престіл та Китай вийшли на позитивний діалог. Як стало відомо із інсайдерських джерел китайська делегація у січні 2016 року відвідала із візитом Ватикан. А вже у лютому Китай з приватним візитом відвідав американський Архиєпископ-емерит кардинал Теодор МакКаррік, колишній ординарій американської столиці. І хоча цей візит оголошено як приватний, китайське видання стверджує про його напівофіційний характер, тобто, кардинал МакКаррік, на думку видання, має певні повноваження для продовження дипломатичного діалогу між Китаєм та Ватиканом.

Видання висловлює обережний оптимізм з приводу, як на його думку, можливого потепління у стосунках між Ватиканом та Пекіном, яке може призвести до розв’язання проблем між католицькою Церквою та Китаєм.