Потреба боротьби зі злом є щораз актуальнішою
  • Втр, 28/10/2014 - 13:31

У Римі відбулося засідання Міжнародного товариства екзорцистів. Загалом прибуло 300 священиків-екзорцистів. Своє послання скерував до них Папа, заохочуючи «здійснювати їхнє служіння в єдності з єпископами», а також надавати «любов Церкви тим, хто страждає від дії зла». 

Інтерв'ю з доктором Вальтером Кашоліном, психіатром та представником товариства.

На своєму засіданні Ви говорили про сатанізм, окультизм і езотерику. Вони дуже популярні сьогодні ...

Так, і це саме вони відкривають людину до надзвичайних дій диявола. На жаль, кількість людей, що захоплюються цими езотеричними, окультними практиками і сатанізмом, постійно зростає. Це завдає величезної духовної, моральної, психічної і соціальної шкоди. Це дуже хвилює нас, бо щораз частіше ми стикаємося з надзвичайною дією сатани: знущанням, нав'язливими ідеями, і, зокрема, одержимістю.

Отже, не звертаємо належної уваги на ці практики?

Так, дуже часто. Але особи, які роками у вірі, не надають належного значення звичайним діям зла, тобто спокусам. Ми дуже проти цього застерігаємо. Тому що живемо в критичному моменті історії, коли домінує індивідуалізм, егоїзм і секуляризація. Потреба боротьби зі злом є щораз актуальнішою. За всім цим, звичайно, стоїть ворог Бога. Це він зацікавлений у послабленні віри, відмови від цінностей, а також культурному релятивізмі, який заради безкритичної поваги різноманітності призводить до збочень і демагогічної однорідності. З іншого боку, кіно і телебачення під виглядом погоні за сенсацією пробуджують у людях, особливо молодих, інтерес до окультизму, сатанізму.

На основі досвіду екзорцистів, де сьогодні найчастіше атакує диявол?

Найбільше він зацікавлений в тому, щоб ми думали, що він не існує. Цьому сприяє домінуючий сьогодні секуляризм. Як завжди, він хоче ослабити віру. Але ми здивовані масштабами впливу діяльності диявола і надзвичайної демонічної діяльності на молодь, на молоде покоління. А також на сім’ї. Тому що диявол є тим, хто розділяє. Не тільки відокремлює нас від Бога, але також віддаляє людей одне від одного, розділяє сім'ї. Він відокремлює людину від реальності. Часто ми стикаємося з випадками відчуження, також ментального, які є наслідком надзвичайних дій диявола.

Отже, як захиститися від нападів зла?

Треба жити вірою. Не тільки визнавати, але жити і свідчити. А також бути вірними вченню Церкви, Папи Франциска, який багато разів у своїх проповідях і виступах попереджає нас про дії зла. І взагалі ми повинні бути більш прив'язані до Об'явлення, Святого Письма, вчення Церкви, Традиції. Позбутися байдужості у вірі.