Повага до людського життя. Діяльність Асоціації лікарів-католиків в Україні
  • Суб, 09/04/2016 - 09:23

Було б добре, щоб усі були здорові. Але що це – правдиве здоров’я? Чи можливо, щоб взагалі було життя без тілесних і психічних проблем? До чого стремить людина? Чи не обманює себе? На багато питань ми самостійно не можемо відповісти. Святе Письмо проливає світло на ці питання, а Церква Христова намагається дати людині правдиву відповідь і надію. Важливу роль відіграє у цих питаннях лікар – особа, до якої звертаємося, коли перед нами постають проблеми із здоров’ям. Більше 50 років тому в Європі було створене об’єднання лікарів, які світло Христового Євангелія бажають відкрити людям, а у професійній діяльності хочуть діяти відповідно до морально-етичного вчення святої Церкви: Федерація Асоціацій лікарів-католиків Європи (FEAMC – Federation europeenne des associations medicales catholiques). Від 2000 року подібна асоціація створена в Україні, вона стала членом європейської (FEAMC) та всесвітньої (FIAMC) Федерацій Асоціацій лікарів-католиків. Католицька Церква протягом останніх десятиліть створила дуже чітку моральну доктрину з питань біоетики та новітніх біотехнологій, які застосовуються в медицині, і лікарі, які вірять в Бога, бажають жити згідно власного сумління, цю доктрину впроваджують у життя і практику.

У п’ятницю, 26 лютого 2016 року в конференц-залі стоматологічного факультету Львівського Національного медичного університету ім. Данила Галицького відбулась урочиста Академія та Науково-практична конференція «Повага до людського життя. Діяльність Асоціації лікарів-католиків», присвячену 15-літтю цієї Асоціації в Україні. Академія розпочалась вполудне Службою Божою у лікарняному храмі святих безсрібників Косми і Дам’яна у Львові. Літургію очолив о. Корнилій Яремак, ЧСВВ, духовний асистент АЛК, а співслужили о. Ігор Бойко, ректор львівської Духовної семінарії Святого Духа, член папської Академії життя, та о. Володимир Ольшанецький, настоятель храму Всіх святих українського народу у Львові. Сердечна подяка настоятелю храму о. Володимиру Мощичу, голові Львівської архиєпархіяльної комісії у справах душпастирства охорони здоров’я.

Опісля учасники конференції перейшли до ЛНМУ ім. Д. Галицького. На початку праці з вітальним словом до учасників звернувся владика Ігор Возьняк, ЧНІ, митрополит та архиєпископ Львівський. Він подякував зібраним лікарям, заохотив їх до відповідальної праці та духовного життя, а президенту Асоціації вручав відзнаку з нагоди ювілею з дня народження та багаторічно плідної праці для добра Церкви і народу. Учасників Асоціації через послання чи повноважних представників привітали блаженніший Святослав, Верховний архиєпископ Києвао-Галицький, глава УГКЦ, монсеньйор Мечислав Мокшицький, львівський архиєпископ та Голова Конференції єпископів Римсько-Католицької Церкви України, п. Франсуа Блен, голова Європейської Федерації Асоціацій лікарів-католиків, Андрій Садовий, міський голова Львова, Наталя Жигайло, голова Асоціації викладачів-католиків в Україні.

З програмною доповіддю «Серця, відкриті для Бога і людей. Становлення та діяльність Асоціації лікарів-католиків в Україні — ретроспективний перегляд» виступив Іван Луць, PhD, член Папської академії життя, Президент Асоціації лікарів-католиків. У ній він означив історію створення та становлення Асоціації, виклав основні засади діяльності та статутні положення, а також окреслив перспективи розвитку. У продовженні праці конференції з доповідями виступили: Ірина Шеремета, лікар-нефролог Львівської ОКЛ, випускниця сертифікатної програми з біоетики «На службі охорони життя» при УКУ — «Життя як дар Бога»; с. Юстина Ольга Голубець, ССНДМ, викладач з біоетики ЛНМУ ім. Данила Галицького — «Значення захисту життя людини»; Галина Шипка, Президент благодійного фонду «Призначення» ім. Юрія Липи, зав. офтальмологічним відділенням Новояворівської РЛ №1 — «Юрій Липа — взірець виконаного призначення»; Роман Дутка, зав. кафедри пропедевтики внутрішньої медицини №1 ЛНМУ ім. Данила Галицького, д.м.н., засл. лік. України, проф. — «Визначення поняття здоров’я та хвороби»; Мар’яна Тенета, акушер-гінеколог, у співпраці з Надією Гельнер, к.м.н., зав. медико-генетичною консультацією медико-генетичного центру ДУ «Інститут спадкової патології НАМН України» — «Нові репродуктивні технології в Україні»; Зореслава Городенчук, к.м.н., лікар гінеколог, FCP (інструктор із крейгтонського методу), NFPMC (медичний консультант із природного планування сім’ї) — «Напротехнологія в сучасному лікуванні гінекологічних та репродуктивних розладів: український досвід перших 5 років»; Марта Ференц, лікар-гінеколог Львівського обласного центру репродуктивного здоров’я населення — «Український досвід у соціальній підтримці молодих матерів»; Сергій Бабляк, лікар-кардіолог кардіохірургічного відділення Львівської обласної клінічної лікарні – «Проблема безробіття та вимушеної міграції в Україні і можливості Церкви у її подоланні»; Тетяна Роговська, лікар-офтальмолог комунальної другої міської поліклініки, випускниця сертифікатної програми з біоетики «На службі охорони життя» при УКУ — «Апостоли Божої Любові — аспекти духовної діяльності асоціації лікарів католиків»; о. Корнилій Яремак, ЧСВВ, духовний асистент Асоціації лікарів-католиків — «Нехай світить перед людьми ваше світло (Мт.5,16). Досвід духовного проводу Асоціації лікарів-католиків».

Сердечно дякуємо всім організаторам та учасникам конференції, а особливо ректорату Львівського Національного медичного університету ім. Данила Галицького в особі ректора Бориса Зіменковського, проректора Мечислава Гжегоцького за надану можливість проведення урочистої Академії та Науково-практичної конференції.

Повідомив: о. Корнилій Віктор Яремак