Повідомлення про накладення на Зіновія Бенся кари позбавлення клирицького стану
  • Срд, 30/12/2015 - 21:51

Всечеснішим отцям, богопосвяченим особам та мирянам Стрийської єпархії УГКЦ.

09 жовтня 2014 року, Церковний Трибунал Стрийської єпархії УГКЦ розпочав карний процес щодо священика Стрийської єпархії УГКЦ Зіновія Бенся. Карний процес відбувся відповідно до приписів чинного законодавства та обвинуваченому були надані всі права, не виключаючи можливість безпосередньо брати участь у процесі.

Колегія Суддів даного Церковного Трибуналу, зважаючи на правові і фактичні аргументи, 01 грудня 2015 року, винесла остаточний вирок на першому ступені судочинства, згідно якого священика Зіновія Бенся визнано винним у порушенні канонів Кодексу Канонів Східних Церков:

- непослуху, щодо власного Ієрарха, який законно наказує або забороняє, і після нагадування упирається в непослуху (кан. 1446 ККСЦ);
- розпалення бунту або ненависті проти Ієрарха та підбурення підлеглих до непослуху щодо нього (кан. 1447 §1 ККСЦ);
- перешкоджанням вільному виконанню служіння, церковної влади та законному користуванню дочасним майном Церкви (кан. 1447 §2 ККСЦ);
- порушення зобов’язань, накладених на нього карою (кан. 1467 ККСЦ).

За порушення вище вказаних канонів, священика Зіновія Бенся, покарано карою позбавлення клирицького стану. Справа перейшла у стан осудженої речі і вирок було подано до виконання.

Відповідно до вироку, Зіновій Бенсь позбавлений клирицького стану, разом із ним втрачає всі права та обов’язки, властиві клирицькому станові. Йому забороняється сповняти священнодійства, тим самим він є позбавлений усіх урядів, служінь, завдань і будь-якої делегованої влади, зі збереженнями приписів канонів 725 та 735§2 ККСЦ.

З Архиєрейським благословенням,

вл. Тарас Сеньків О.М.,
Єпарх Стрийський