Повстанці з угрупування «Селека» нападають на християн та мають «список смертників»
  • Птн, 22/03/2013 - 15:01

У Центрально-Африканській Республіці повстанці з угрупування «Селека» сплюндрували в місті Бамбарі єпархійну аптеку, місцеву радіостанцію та офіс «Карітас». Раніше в сусідньому Бангао напали на монаха, який ремонтував автомобіль. Вони зажадали ключів, а коли він відмовився їх віддати, то побили його. Нападники залишили авто, бо не змогли його завести.

Про десятки схожих випадків грабунку в католицьких осередках повідомив ватиканському місіонерському агентству «Fides» єпископ єпархії Бангассу – Хуан Хосе Агірре Муньос. Він наголосив, що сам є на першому місці у списку осіб для вбивства, який склали повстанці. Іспанський місіонер зазначив, що нападники не щадять нікого і нічого, за винятком мечетей і мусульманських купців, які купують у них крадене майно.

Агресори з «Селеки» прийшли в цей район, розташований на півдні, на кордоні з Демократичною Республікою Конго, з півночі країни торік у середині грудня. До Бангассу вони прибули 11 березня після кількох сутичок з нечисленними урядовими відділами. Багато членів угрупування є жителями Чаду, більша частина з них – суданці.

«Усі вони говорять арабською мовою і хочуть установити уряд, який створюватиме ісламську республіку», – написав єпископ у своїй заяві. Він додав, що «Селека» вже здобуло 5 католицьких єпархій та понад 10 міст в ЦАР.

«У нашій єпархії зловмисники вкрали кількадесят автомобілів місіонерів з малої семінарії та іншої парафії в Бангассу, знищили будинок монахів, сестер францисканок, будинок ректора семінарії, інтернет-центр, католицький коледж, представництва служби охорони здоров’я, вчиняють насильство щодо духовенства, сестер і місцевого населення, а також пацієнтів, яких вигнали з лікарні», – говорить єпископ Агірре. Він додає, що в них є список людей, яких мають намір убити: він там на першому місці, а його вікарій – на другому. 8 місій є в руках повстанців.

У південно-східній частині країни населення має драматичний вибір: залишитися в місті, де угрупування «Селека» поширює терор, або втекти в довколишні ліси, де нишпорить сектантська Армія Опору Господа з Уганди, що часто вчиняє насильство щодо цивільних осіб.

Якраз минув 72-годинний ультиматум, який угрупування «Селека» дало президентові Центрально-Африканської Республіки – Франсуа Бозізе. Воно зажадало, серед іншого, звільнення своїх членів, що перебувають у в'язницях, і виведення військ зі столиці країни Бангі та прилеглих районів. Невдалими виявилися перемовини уряду з повстанцями. «Ультиматум минув. Беремося за зброю», – сказав полковник Джума Наркойо, один з лідерів «Селеки».

За матеріалами: wiara.pl