Пожежа в соборі в Нанті: триває розслідування
  • Срд, 22/07/2020 - 14:04

Причина пожежі в соборі Нанта досі не з’ясована. Днями з-під арешту звільнили руандського волонтера, відповідального за закриття та перевірку храму в п'ятницю ввечері. Пожежа спалахнула наступного дня, за 15 хвилин до відкриття собору. За словами адвоката руандця, ніщо не вказує на його зв’язок із пожежею. Тому після дачі свідчень його відпустили.

Для французької прокуратури досі найбільш вірогідною причиною пожежі є підпал. Вогонь з'явився в трьох місцях одночасно. Два з них були віддалені від третього на відстані двох третіх довжини храму. Однак поліція не виявила жодних слідів вторгнення. Електричну систему регулярно контролювали в органах, де було одне із вогнищ, за три дні до пожежі. Крім того, у червні та листопаді минулого року собор оглянули пожежники. Він також успішно пройшов тест, замовлений у всіх соборах після пожежі в Нотр-Дамі.

Єпархія в Нанті не може оговтатися від потрясіння після пожежі, до того ж від січня там немає єпископа. Попередній єпископ Жан-Поль Джеймс був призначений Архиєпископом Бордо. До призначення його наступника єпархію очолює адміністратор о. Франсуа Рено.

«Нас охоплює величезний смуток. Що більше, ми не можемо забути про пожежу, яка сталася в цьому соборі 1972 р. Собор повністю відновили. Він був в ідеальному стані, він був чудовим – згадує о. Франсуа Рено. – А тепер ще одна пожежа. Це удар у серце нашої єпархії, яка чекає на призначення нового єпископа. Ми готувалися прийняти його саме в цьому соборі. Я вже був усередині в соборі. Видовище жахливе. Основні органи повністю знищені. Увесь храм страшенно задимлений. Як наслідок, усі твори мистецтва почорніли. Деякі споруди собору також стали ослаблені, особливо фасади. Великі вітражі, що були за органами, єдині історичні вітражі в цьому соборі з XVI ст., просто вибухали, їх уже немає».