Пожежа знищила китайську катедру
  • Втр, 29/07/2014 - 01:52

У місті Нінгбо внаслідок великої пожежі на сході Китаю була знищена одна із найстарших католицьких катедр в країні. Споруда була не лише цінною архітектурною та історичною пам’яткою, але і символом цього портового міста.

Китайська інформаційна агенція Ксінхуа повідомила, що вогонь спалахнув опівночі. Пожежу протягом двох годин гасили 50 пожежників, завдяки праці яких вдалось врятувати дзвіницю та церковні прибудови навколо катедри. Внутрішня частина і дах храму повністю згоріли.

Причини пожежі наразі невідомі, триває розслідування. Один з працівників повідомив, що вогонь появився в презбітерії.

Варто зазначити, що останнім часом єпархія Нінгбо була під нападом комуністичної влади, яка добивалась зняття хреста з принаймні двох церков у місті. Одну з церков навіть погрожували знищити, якщо протягом місяця з неї не заберуть хреста. А у місті Венжу навіть відбулись криваві сутички з поліцією.

Згоріла святиня була заснована 1713 року, далі її кілька разів перебудовували. Завдяки францішканським місіонерам у 1872 році вона здобула неоготичний вигляд. Комуністи використовували церкву також як революційну базу, тому і внесли її в перелік пам’яток архітектури, а тим самим забезпечили державну охорону. Католикам святиню повернули у 1980 році.