Позицію УГКЦ у Революції Гідності представили у Литві
  • Чтв, 26/06/2014 - 21:58

Про участь і роль УГКЦ у подіях Революції гідності вела мову наукова спільнота на міжнародній конференції “Identity and Globalization: Ethical Implications” (“Ідентичність і Глобалізація: Етичні значення”) 17-18 червня у Литві.

Доповідь “Church on a way to Maidan: Ukrainian Greek Catholic Church and Revolution of Dignity in Ukraine” ("Церква на шляху до Майдану: Українська Греко-Католицька Церква і Революція Гідності в Україні") у Клайпедському університеті представив тернопільський дослідник Володимир Мороз. Підтримку для здійснення цього надала Тернопільсько-Зборівська митрополія УГКЦ з благословення митрополита кир Василія Семенюка у рамках підтримки інформування та об’єктивного висвітлення подій про Україну останнього періоду в європейських колах.

Загалом у програмі конференції було 30 доповідей на різні теми вчених з Австралії, Грузії, Латвії, Литви, Німеччини, Росії та США. Науковці, як зазначає В. Мороз, з великою цікавістю слухали розповідь про розуміння гідності людини у вченні УГКЦ та позицію Церкви у драматичних подіях зими 2013-2014 рр. Більше того, автор доповіді аналізував відповідні моменти у їх еволюції — з часу виходу УГКЦ з підпілля.

“Метою моєї доповіді було розповісти про те, чому Церква зайняла настільки активну позицію під час Революції гідності, що відповідні сюжети не сходили з екранів телевізорів і шпальт, - говорить В. Мороз. - Я був готовий до високого рівня зацікавленості темою серед науковців. Але тільки на місці побачив, наскільки вчені у світі: філософи, релігієзнавці, історики, прагнуть осмислити досвід України. Було багато запитань — про міжконфесійні відносини, про суспільну напруженість... Після моєї промови колеги підходили і висловлювали солідарність. В очах слухачів я бачив підтримку прагнень України жити гідно, по людськи”.

Матеріали конференції планують видрукувати організатори конференції: Клайпедський університет (Литва) і Council for Research in Values and Philosophy (США).

повідомив Володимир Мороз