Працівникам львівського міського центру соціальних служб сім'ї, дітей то молоді розповіли про працю з узалежниними
  • Чтв, 23/03/2017 - 15:08

Вчора, 22 березня, за ініціативою о. Дмитра Польового, керівника Осередку тверезості «Знамення», та за сприяння п. Наталі Демкович, начальника Управління соціального захисту Львівської Міської Ради, відбувся тренінг для працівників львівського міського центру соціальних служб сім'ї, дітей то молоді.

Під час майже трьохгодинного вишколу, в якому взяло участь близько 20-ти осіб, о. Дмитро представив присутнім методи первинної допомоги людям з алкогольною залежністю. Основною ціллю тренінгу було ближче ознайомлення учасників з хворобою алкоголізму, з методами її подолання та з методами боротьби за тверезість життя.

Окрім цього, о. Дмитро представив присутнім програму 10-денної реабілітації для узалежнених осіб:

«Алкогольна залежність – це хвороба. Хвороба системна і комплексна. Алкоголізм уражує всю систему, всі рівні життєдіяльності людини.

Біологічний рівень. Хвороба уражує органи і системи. Страждають органи (в першу чергу печінка, нирки, підшлункова), важкого ураження зазнає серцево-судинна система і особливо центральна нервова система, нервові клітини просто гинуть (порушується координація, пам'ять іт.п).

Психологічний рівень. Одна з головних ознак залежності це – алекситимія, хвороба «заморожених відчуттів» - залежний часто є під дією почуття провини, сорому, страху та паніки, вони завдають болю, що змушує узалежненого «заморожувати» алкоголем цю чутливість, а водночас і весь спектр почуттів.

Соціальний рівень. Звісно, і цей рівень нищить алкоголь. Страдають усі, без винятку, соціальні контакти залежного. Обриваються усі контакти з старими друзями і родичами. Залежний творить нове коло спілкування. Коло, де його, нібито, розуміють. Коло таких самих, як він.

Перевага і успішність нашої методики полягає саме у комплексному підході:

Ми співпрацюємо з медичними закладами, які надають ефективну допомогу залежному на першому етапі (детоксикація). Ми зібрали ефективну команду психологів та психотерапевтів.

Духовна складова терапії є основою нашої програми, де працюють досвідчені духівники. Ми використовуємо програму «12 кроків».

Ми допомагаємо людині пройти курс ресоціалізації, особливу увагу приділяємо праці з рідними залежного.

Маючи постійно діючу програму реабілітації в осередку тверезості, з професійною командою, ми зможемо надавати допомогу у подоланні залежностей щонайменше 25 особам на місяць.

Цей курс реабілітації має три етапи: Підготовка (від 2 тижнів до 2 місяців), Реабілітація з проживанням в осередку (10 днів), Підтримка (від 2 місяців до року чи більше).

За 6 років праці ми переконались, що більше 60% учасників курсу реабілітації залишаються в тверезості та повертаються до повноцінного, продуктивного життя.»