Працівники «Центру дозвілля та соціальної реабілітації для молодих людей з особливими потребами» Карітасу Львова підвищували кваліфікацію на всеукраїнському тренінзі
  • Пон, 14/12/2015 - 19:11

У робочій зустрічі, що відбувалась нещодавно  в рамках проекту  «Соціальна інклюзія і розвиток інтеграційних центрів для молодих людей з особливими потребами в Україні» за сприяння Карітасу України, взяли участь представники соціальних центрів зі Стрия, Коломиї, Івано-Франківська, Дрогобича, Львова, Борислава. Тренер – Ольга Маруда, директор БТ «Джерела» (Київ) для людей з інтелектуальною недостатністю. Тема тренінгу -«Організація зайнятості осіб із інтелектуальною недостатністю: практичні аспекти».

Ольга Маруда розповіла про сучасні міжнародні підходи у правовому забезпеченні, зокрема, учасники ознайомились із рекомендаціями Комітету ООН захисту прав інвалідів державі Україна від 4 вересня 2015 року. Говорили про застосування спрощеної мови у роботі з особами із інтелектуальною недостатністю, а також про поняття підтриманого прийняття рішення, як альтернативи системи опіки. На тренінгу окреслили компетенції, якими повинен володіти спеціаліст, який організовує зайнятість для осіб із інтелектуальною недостатністю.

Кожен мав можливість отримати відповіді на те, що найбільше цікавить. Обговорювали практичні основи працетерапії. Особливу увагу приділили спілкуванню осіб із інтелектуальною недостатністю, проблемній поведінці, сексуальності Тренер розповіла про індивідуальне планування, наголосила на супервізії як методі забезпечення якості надання послуг.

Керівник «Центру дозвілля та соціальної реабілітації для молодих людей з особливими потребами» БФ «Карітас-Львів УГКЦ» Наталя Загайко зазначила, що загалом інформація корисна, більш широко довідались про спектр відхилень, пов’язаних з інтелектуальною недостатністю і як з ними працювати. До прикладу можна навести таку хворобу, коли людина постійно миє руки, прагне до надмірної стерильності. Також Наталя Загайко відзначила, що за багато років спілкування з молоддю з особливими потребами працівники Центру дозвілля і соціальної реабілітації мають вже власний досвід праці, яким можуть і готові ділитись. «Ділення досвідом дуже важливе» - підкреслила керівник проекту.

Соціальний педагог Марія Чучман зауважила, що особисто для неї цікавими були практичні поради, зокрема, щодо ведення документації стосовно кожної особи, спостереження за її зростанням.