Працівники «Домашньої опіки» на Львівщині заміняють потребуючим людям похилого віку рідні сім’ї
  • Суб, 17/05/2014 - 02:04

Проект «Домашня опіка» Карітасу України, що передбачає медико-соціальний догляд і покращення якості життя одиноких людей похилого віку на дому, сьогодні охоплює 8 міст: Київ, Донецьк, Одесу,Львів, Івано-Франківськ, Тернопіль, Коломию,Борислав. Під опікою перебуваютьпонад 500 людей похилого віку, паліативних хворих, жертв тоталітарних режимів, остарбайтерів, людей, які живуть із ВІЛ\СНІДом, а також їх сім̓ї чи опікунів.

Команда кваліфікованих працівників з близько 35 осіб надають широкий спектр послуг для потребуючих осіб ─ догляд за тілом, медичні послуги, ведення домашнього господарства,  вирішення юридичних питань, організація дозвілля, психологічний супровід та інше.

Усі 8 організацій Карітасу України обладнані необхідним медичним і реабілітаційним обладнанням, мають підготовлений  кваліфікований персонал і посвячених  місцевих керівників. Проект спрямований не лише на опіку потребуючими людьми, а також на освіту медичних і соціальних працівників, постійне підвищення рівня їх професійних знань, співпрацю з освітніми закладами.

Регіональні адміністрації «Домашньої опіки»  у 6 областях України співпрацюють з місцевими відділеннями соціального захисту для людей похилого віку та одиноких, управліннями Пенсійного фонду, з відділами субсидій,  лікарями  поліклінік і лікарень з метою перенаправлення та консультування підопічних.

У всіх 8 центрах «Домашньої опіки»  діють також інформаційно-консультаційні центри, де надаються консультації по догляду за хворими, збереженню їх здоров’я, щодо використання засобів реабілітації для членів сімей, родичів і сусідів, спеціалістів з домашньої опіки, регулярно проводяться навчальні тематичні тренінги для волонтерів і соціальних працівників.

При 6 організаціях Карітасу України  діє випозичальня реабілітаційного обладнання. Сотням потребуючих українців щороку надаються протипролежневі комірчасті матраци і подушки, пневматичні чаші для миття голови, подушки для підтримки шиї, туалетні крісла, інвалідні візки, ходунці двоколісні складні, палиці чотирьохопорні тощо.         

Також у 6 організаціях «Карітасу України» діють соціальні пральні. Завдяки добре налагодженій роботі пралень понад 200 осіб з числа набувачів проекту «Домашня опіка» регулярно отримують послуги прання брудної білизни, яка пройшовши етапи прання та прасування, доставляється їм додому у готовому для користування вигляді.

повідомила Надія Чорна