Праця в центрі уваги Ватиканського послання на Всесвітній день туризму
  • Птн, 26/07/2019 - 10:24
У своєму посланні на Всесвітній дня туризму Префект Дикастерії служіння цілісному людському розвиткові вказує на важливість забезпечення гідною і справедливою працею всіх, хто працює у сфері туризму, а особливо молоді.

Тема цьогорічного Всесвітнього дня туризму, який щороку відзначається 27 вересня, – «Туризм і праця: краще майбутнє для всіх». Її запропонувала Міжнародна Організація Праці, що цього року відзначає сторіччя від свого заснування.

Гідна праця – передумова миру й безпеки

У своєму посланні з цієї нагоди Префект Дикастерії служіння цілісному людському розвиткові кардинал Петер Турксон зазначив, що тема цьогорічного Дня туризму є дуже доцільною, зважаючи на труднощі у сфері працевлаштування, яких зазнають багато людей. За його словами, забезпечення всіх гідною і справедливою працею є передумовою досягнення таких важливих цілей, як мир, безпека й соціальне включення.

“ Праця, що є не тільки зайнятістю, але й способом самореалізації людини в суспільстві й у світі, – наголосив він, – це суттєвий чинник, що визначає цілісний розвиток як людини, так і суспільства, в якому вона живе. ”

Праця для людини, а не людина для праці

Кардинал Турксон процитував Компендіум Соціальної Доктрини Церкви, в якому зазначається, що «людська особа – це мірило гідності праці. Справді, немає жодного сумніву, що людська праця має етичну цінність, яка очевидно і безпосередньо пов’язана з тим, що її здійснює людина» (№ 271). А посилаючись на послання святого Івана Павла ІІ з нагоди Міжнародного Дня туризму 2003 року, ієрарх нагадав, що «сфера туризму є особливим вираженням соціального життя, що характеризується вагомими економічними, фінансовими і культурними наслідками та має вирішальний вплив на окремих осіб та народи».

Проблеми працевлаштування у сфері туризму

Вказуючи на проблеми, пов’язані з працею у сфері туризму, кардинал Петер Турксон зазначив, що багато людей, які, наприклад, працюють туристичним агентами, поварами, офіціантами чи стюардесами, часто не мають постійного контракту, а, іноді, працюють нелегально та отримують занижену зарплату за важку працю. Ще однією проблемою, за його словами, є визискування праці в бідних країнах з великим напливом туристів. Неприйнятними є також насилля стосовно місцевого населення, яке приймає туристів, ображання їхньої культурної ідентичності, й усі дії, що ведуть до знищення та жадібного використання довкілля. Цитуючи вже згадане послання святого Івана Павла ІІ, Префект Ватиканського відомства підкреслив, що туризм може відіграти важливу роль у подоланні економічної та культурної бідності.

Зростає кількість туристів

Кардинал Турксон навів дані Всесвітньої організації туризму, згідно з якими кожне з одинадцяти місць праці в світі пов’язане із сферою туризму. І ця тенденція зростає, залучаючи мільйони осіб в різних куточках планети. Якщо 1950 року поза власною країною подорожували понад 25 мільйонів людей, то наступного року цей показник, ймовірно, сягне двох мільярдів.

Цінувати вимір зустрічі

В цьому контексті ієрарх вказав на важливість цінування виміру зустрічі в туризмі.

“ Працівники цієї сфери на всіх рівнях, – зазначив він, – виконуючи свої щоденні завдання, дуже часто мають можливість зустрічати людей з різних країн світу й налагоджувати зв’язки, що є першим кроком на шляху подолання упереджень і стереотипів та будування приязних стосунків. ”

На завершення Префект Дикастерії служіння цілісному людському розвиткові закликав урядовців та відповідальних за економічну політику сприяти працевлаштуванню, особливо молоді, в сфері туризму. Ця праця, за його словами, повинна ставити в центрі людську особу й бути знаряддям сприяння цілісному розвиткові кожної людини і всієї людини, сприяти розвиткові окремих громад і налагодженню дружніх і братерських стосунків між людьми і народами.