«Praedicate Evangelium». Євангелізаційний профіль Римської Курії
  • Втр, 22/03/2022 - 12:49

Папа Франциск проголосив Апостольську Конституцію «Praedicate Evangelium» (Проповідуйте Євангеліє) про Римську Курію, яка надає більш місіонерську структуру органові, покликаному допомагати Святішому Отцеві в його служінні.

В суботу, 19 березня 2022 р., шляхом публікації в бюлетені Прес-служби Святого Престолу, була проголошена Апостольська Конституція Папи Франциска про Римську Курію та її служіння Церкві й світові «Praedicate Evangelium» (Проповідуйте Євангеліє). Вона набирає чинності 5 червня та замінить відповідну Апостольську Конституцію святого Івана Павла ІІ «Pastor bonus», що була проголошена 28 червня 1988 року та чинна від 1 березня 1989 року.

Новий документ є плодом тривалої колегіальної праці, спонуки для якої почерпнуті ще із зустрічей кардиналів перед конклавом 2013 року. Для праці над ним Папа Франциск скликав Раду Кардиналів, до якої ввійшли представники всіх континентів. Перед остаточним затвердженням проект також було розіслано для консультацій єпископатам світу.

Нова Апостольська Конституція увібрала різні етапи реформи, що вже відбувалися протягом останніх років шляхом об’єднання певних структур чи створення нових. У тексті підкреслюється, що Римська Курія складається з Державного Секретаріату, Дикастерій та Органів, які всі юридично рівноправні між собою. Зокрема, скасовано поділ на конгрегації та папські ради. Всі відомства тепер носитимуть назву «дикастерії».

Структура Курії

Крім шістнадцяти дикастерій, які займатимуться відповідними напрямками євангелізаційної діяльності, конституція наводить у структурі курії органи правосуддя (Апостольська Пенітенціарія, Верховний Трибунал Апостольської Сигнатури та Трибунал Римської Роти), економічні органи (Рада з економічних питань, Секретаріат з економічних питань, Адміністрація Майна Апостольської Столиці, Бюро Генерального ревізора, Комісія з фінансово-економічних актів конфіденційного характеру, Комітет з питань інвестицій), бюро (Префектура Папського Дому, Бюро Папських літургійних богослужінь, Камерленг Святої Римської Церкви) та колегію адвокатів.

Якщо йдеться про структурні зміни, що однією з найпомітніших є об’єднання в Дикастерію євангелізації дотеперішніх Конгрегації Євангелізації народів і Папської Ради сприяння новій євангелізації. Очільники двох відомств стають Пропрефектами відповідних відділів, оскільки Префектом цього відомства буде сам Папа. Крім того, створено Дикастерію харитативного служіння, представлену Апостольською Елемозінерією, яка тепер набирає більшої ваги в Курії. Зрештою, в порядку розташування ця дикастерія перерахована третьою після Дикастерії з питань євангелізації та Дикастерії віровчення, до якої також інкорпоровано Папську Комісію захисту неповнолітніх, яка і далі матиме свого Голову та Секретаря.

Загальні положення

У преамбулі до Апостольської Конституції нагадується про те, що кожен християнин є учнем-місіонером. Таким чином, всі вірні, також і миряни та мирянки, можуть бути призначені на керівні посади, силою вікарної влади Наступника святого Петра. Підкреслюється, що Курія є знаряддям на служінні Єпископа Риму для добра всієї Церкви. Вона «не стоїть між Папою та єпископами, але перебуває на служінні обом». Особливий наголос поставлено на синодальному вимірі, що стосується як внутрішньодикастеріяльної, так і міждикастеріальної синодальності.

Вказується на те, що священики та богопосвячені особи, покликані до праці в структурах Курії, повинні також брати участь у душпастирському служінні. Крім того, після завершення п’ятирічного мандату, який може бути поновлений на інші п’ять років, вони повертаються до своїх дієцезій/єпархій, або інститутів богопосвяченого життя.