Права людини завжди мають пріоритет на виробництві, – Архиєпископ Томазі
  • Суб, 01/06/2013 - 20:25

«Люди означають більше, ніж речі, які приносять користь тим, які здійснюють політичну, соціальну чи економічну владу». Це гірка правда, про яку нагадував Папа Френциск 1 травня, – підсумував у своєму виступі в Організації Об'єднаних Націй Архиєпископ Сільвано Томазі. Постійний представник Святого Престолу при цій організації в Женеві взяв участь у дискусії на тему «Транснаціональні корпорації і права людини», що відбувся 23 сесії Ради з прав людини.

 

Ватиканський Дипломат підкреслив, що все ще маємо перед очима драматичні події 24 квітня в Дацці, де понад 1100 людей загинули під завалами будівлі текстильної фабрики. Ця подія підтвердила, що глобалізація принесла зі собою серйозні соціальні проблеми, які мають свої міжнародні джерела і вимагають співпраці багатонаціональних корпорацій для захисту основних прав людини.

 

Архиєпископ Томазі зазначив, що у своїй енцикліці «Caritas in Veritate» Бенедикт XVI нагадав про відповідальність корпоративних і місцевих виробників за недотримання прав працівників. Здається, що потрібен «повніший і продуманіший консенсус з корпоративної відповідальності у суспільстві». Пошук такого консенсусу має призвести до балансу поміж відповідальністю урядів та приватних корпорацій.

 

Святий Престол знову нагадує про відповідальність транснаціональних корпорацій і великого бізнесу за дотримання прав людини. Їхнє саморегулювання може сприяти ще більшій повазі та промоції цих прав. Кожна компанія, залежно від її розміру та кількості співробітників, а також країни, в якій вона діє, повинна сприяти, поважати і захищати ці права.

 

Ватиканський представник Ради з прав людини також закликав впроваджувати, просувати та обмінюватися корисною, інноваційною діяльністю у приватному і державному секторах. Треба досягти того, щоб повага до прав людини була пріоритетом для будь-якої корпорації.

За матеріалами: http://pl.radiovaticana.va