Православні Московського патріархату не повернули костел у Богородчанах на Івано-Франківщині
  • Срд, 23/08/2017 - 16:35

Уже протягом кількох років громада римо-католиків у Богородчанах на Івано-Франківщині добивається повернення колишнього домініканського костелу Відвідання Єлизавети Пресвятою Дівою Марією, яким від 15.11.1991р. послуговуються православні Московського партріархату. Неодноразово звертались з таким проханням до районної влади.

Ще 26 березня 2015 року тридцять п’ята сесія Богородчанської райради проголосувала за направлення депутатського запиту Володимира Вінтоняка щодо перевірки технічного стану будівлі пам`яток архітектури домініканського костелу та палат духовенства, а також дотримання законності при передачі даного об’єкта в оренду громаді УПЦ МП, використанні частини будівлі під житло та проведенні будівельних робіт в охоронній зоні пам’ятки.

28 квітня 2017 року Богородчанська райрада одноголосно проголосувала розірвання угоди безстрокової оренди приміщення костелу з УПЦ МП, затвердивши рішення № 207-12/2017 «Про відмову від договору безоплатного користування культовою спорудою». На підставі цього документу та звернення Богородчанської селищної ради від 30.11.16 № 789 голова Богородчанської райдержадміністрації Франко Єжак 5 травня підписав розпорядження № 140 «Про відмову від договору безоплатного користування культовою спорудою». 9 серпня Богородчанською РДА було надіслано лист на адресу громади УПЦ МП із повідомленням про створення комісії для прийому-передачі костелу.

У понеділок, 21 серпня 2017 року комісія прибула до колишнього домініканського костелу, проте представники громади УПЦ МП, які ним користуються, відмовились його передавати й підписувати акт прийому-передачі. Вочевидь, тепер це питання має вирішуватись у судовому порядку та на обласному адміністративному рівні.