Православні тільки повторюють вигадки комуністів проти блаженного кардинала Алойзія Степінца
  • Втр, 17/05/2016 - 19:18

Святий Папа Іван Павло ІІ у жовтні 1996 року проголосив Загребського Архиєпископа кардинала Алойзія Степінца блаженним. Проте Папа Франциск, маючи усе потрібне для його проголошення святим, створив змішану ватикансько-сербськоправославну комісію для дослідження життя та діяльності блаженного Кардинала.  А в той час Сербська православна церква до сьогоднішнього дня повторює аргументи югославської комуністичної пропаганди. З цього приводу Католицька інформаційна агенція CNA отримала коментар професора права Міссісіпського університету Рональда ДЖ. Рихляка.

«Степінац був і залишається в Хорватії героєм віри», - говорить професор Рихляк – «В кожній церкві в Хорватії ви знайдете ікону, або фіґуру. Для хорватів це – національний герой, який виступав і проти профашистського режиму усташів, і проти комуністів. І якого комуністи вбили.».

Режим усташів був встановлений окупаційними сила після окупації королівської Югославії гітлерівською Німеччиною та муссолінієвською Італією. 

«Проповіді Степінца були спрямовані проти усташів. Усташі навіть заборони публікувати його проповіді, боячись їх» - характеризує стосунки блаженного кардинала Степінця з усташським режимом професор права.

Кардинал Степінац дуже гостро засудив знищення усташами синагоги в Загребів у 1941 році, звинувативши усташський у руйнуванні Дому Божого. Коли у жовтні 1943 року усташі запровадили расові закони, Степінац гостро розкритикував расову теорію й законодавство на її основі. 

Проте, коли комуністи захопили владу в Югославії, то вже у 1946 році вони організували монтований процес проти Степінца за сфабрикованими звинуваченнями. Проти цього процесу протестувала західна міжнародна спільнота, а провідник єврейської громади в США Лаї Брайер організував у Нью Йорку протести проти цього процесу. 

Професор Рихляк вважає що переслідування Степінца комуністами стоїть одному ж і тому самому ряді що й переслідування комуністами угорського кардинала Міндсенті, польського кардинала Вишинського, українського кардинала Сліпого. Стосовно судових процесів, оббріхування католицької єрархії, приписуванні їй співпраці з нацистами, за свідченням професора Рихляк, документи вказують, що всі директиви йшли з Кремля. 

Відвідуючи Хорватію Папа Бенедикт ХVІ окреслив блаженного кардинала Степінца, як правдивого пастиря, який боронив не тільки своє стадо, але й тих, хто зазнавав переслідування з боку тоталітаризмів ХХ століття.