Православний Патріарх хотів би запросити Папу до Сербії, але не зараз
  • Нед, 29/09/2013 - 16:32

Патріарх Сербської Православної Церкви Іриней закликав до зближення з Католицькою церквою і висловився на користь візиту Папи до Сербії, хоча зазначив, що час для нього ще не настав. В інтерв'ю "Frankfurter Allgemeine Zeitung" єрарх послався на понад 200 тис.сербів, вимушених покинути свої будинки і церкви в Хорватії (в результаті сербсько-хорватської війни 1991-1995 рр.), і проживати у складних умовах в Сербії. Багато хто з них, зазначив він, не хочуть бачити главу Католицької Церкви в Сербії, оскільки свої страждання пов'язують з католиками-хорватами.

Таким чином, час для візиту Папи ще не прийшов, наголосив Патріарх і додав, що у нього також є серйозні побоювання, чи сербська влада зможе гарантувати понтифіку належну безпеку. Іриней, у першому в історії інтерв'ю Патріарха Сербської Православної Церкви для іноземної газети, нагадав, що Сербія є однією з небагатьох європейських країн, які ніколи не відвідував Папа. Навіть Іван Павло II не здійснив сюди візиту.

Незважаючи на проблеми, Патріарх позитивно оцінив зближення православ'я та католицтва. Ідеальним місцем, яке могло б стати місцем зближення Католицької Церкви та Сербської Православної Церкви, Іриней назвав південно-сербське місто Ніш, батьківщину імператора Костянтина, який 1700 років тому Міланським едиктом закріпив належне місце християнства в Європі.

Річниця, за словами православного єрарха, це гарна "можливість для всіх представників християнських громад і Церков зібратися для участі в діалозі". Особливо важливо це було б для православних і католиків, вважає Патріарх. Він виступив також із сміливою ідеєю про проведення екуменічного собору.

За матеріалами: http://be.radiovaticana.va