Празник Святого Йосифа у Брюховицькому монастирі
  • Втр, 10/01/2017 - 11:42

У день літургійного вшанування Собору Пресвятої Богородиці і пам’яті святого Йосифа Обручника у монастирі Святого Йосифа відбулись святкування з нагоди храмового празника.

Урочисту Божественну Літургію очолив преосвященніший владика Венедикт Алексійчук, єпископ-помічник Львівської архиєпархії УГКЦ у співслужінні з Протоігуменом Провінції Найсвятішого Спасителя Йоаном Школиком, ЧСВВ та Протоігуменом Провінції Святого Миколая Андрієм Белеканичем, ЧСВВ. У літургійному служінні брали участь і настоятелі прилеглих монастирів та інші василіянські ієромонахи.

У свої гомілії владика Венедикт наголосив на вартості Христового Різдва і на його реальній присутності у світі, де кожна людина так чи інакше шукає Бога. «Розвинулись дуже різні пошуки Бога. І вони насправді всі шукають свого Творця, на чий образ і подобу ми сотворені» – зауважив Владика. Говорячи про Христове Різдво, Єпископ сказав, що «Бог не тільки народився колись у історичних обставинах, місці, землі, але цей Бог приходить у наше життя. Це тому, що Богові є важливий і цінний кожен і кожна з нас». Ця зустріч є можлива лише при одній умові – нашій згоді і відкритості. «А тому бажаю нам всім сьогодні, щоб ми дійсно усвідомили свій стан потреби Бога».

Говорячи про приклад Богородиці і Святого Йосифа, які виконували різноманітні завдання у житті, Владика закликав: «початок і кінець нашого життя – це пізнавати ту унікальну і неповторну місію до якої Бог нас покликав».

Навчаючи про пізнання особистої місії, проповідник зазначив: «Коли віруємо в Бога, Творця неба і землі, то наше життя не буде випадковим. Коли ми побачимо за цим Бога – тоді в наше життя прийде мир і свідомість, що Бог поставив мене виконати цю місію». Тому приклад Пресвятої Богородиці і Святого Йосифа вчить нас брати на себе відповідальність до якої нас покликав Господь не випадково. «Вони вміли прийняти, що Господь їм дав» – підкреслив проповідник.

«Тому зичу вам, щоб ми це свято дійсно пережили, щоб ми після свята стали іншими, більш ближчими до Бога, усвідомивши свою унікальну місію та, щоб відкрили, що означає народження Сина Божого для нас. І коли ми цим заживемо, побачите, яка велика радість сповнить кожного з вас» – завершив Владика.

Після Божественної Літургії у конференц-залі відбулася презентація історії заснування і діяльності Василіянського Чину Святого Йосафата, яку приготували: о. Никанор Ситар, ЧСВВ та о. Єронім Грім, ЧСВВ.

Урочисту Академію з нагоди Празника святого Йосифа продовжили брати-студенти, які заспівали декілька пісень про Василіянський Чин.

А хор Василіянського інституті «Deisis» виконав цікаві та оригінальні колядки.

На закінчення Протоігумен о. Йоан Школик подякував усім присутнім за спільну молитву та запросив на святковий обід.

Прес-служба ВІФБС