Представницька православна делегація у Ватикані
  • Суб, 29/06/2013 - 12:25

Відповідно до традиційного обміну делегаціями, до Ватикану на торжество святих Петра і Павла 27 червня прибула  з триденним візитом делегація Константинопольського Патріархату. Делегацію очолює Митрополит Пергамський Іоаніс, співголова Змішаної міжнародної комісії з теологічного діалогу між Римо-Католицькою Церквою і Православними Церквами. Його супроводжують єпископ Афінагор, помічник митрополита Бельгійського, і архімандрит Прадромас Ксенакіс, заступник секретаря Священного Синоду Церкви Криту. Вони мають зустрітися з Папою Франциском. Крім того, цього дня заплановані побачення представників Константинопольського Патріархату в офісі Папської Ради сприяння християнській єдності. У суботу, 29 червня, делегація візьме участь у Літургії у свято святих Петра і Павла, яку очолить Святіший Отець.

Між Святим Престолом і Константинопольським Патріархатом давно встановилися братські взаємини. Свідченням цьому стала присутність Варфоломія І на нещодавній інавгурації Папи Франциска і довга приватна бесіда між ними, на якій було вирішено, що 2014 року відбудеться спільний візит Понтифіка і Патріарха у Святу Землю. Тісні контакти існують також і на рівні богословського діалогу. Спеціальна комісія на своїх регулярних зустрічах ось уже впродовж 10 років піднімає складні питання традиції та віровчення, такі як, наприклад, позиція Папи в перші століття християнства, його примат і права, що випливають з нього.

У межах обміну Ватиканська делегація, на запрошення Патріарха Константинопольського, щорічно відвідує Стамбул на свято св. Андрія Апостола, 30 листопада. Варфоломій I, під час минулорічних урочистостей, назвав II Ватиканський Собор "зворотнім моментом у взаєминах між католиками і православними" і додав, що незважаючи на складність у взаєминах, які існують і тепер, екуменічний шлях є беззворотнім.

За матеріалами: http://be.radiovaticana.va/