Представник Апостольської Столиці в Женеві: Пріоритетом міграційної політики повинна бути сім’я та діти, позбавлені батьківської опіки
  • Суб, 11/10/2014 - 15:37

Мігрантські сім’ї, члени яких дуже часто розділені, зустрічаються з великими проблемами, які заслуговують на особливу увагу. Пріоритетом міграційної політики повинна бути родина та діти, позбавлені батьківської опіки. На цьому наголосив Постійний спостерігач Апостольської Столиці при структурах ООН в Женеві архиєпископ Сільвано Томазі, виступаючи під час міжнародних дебатів, організованих Міжнародною організацією з міграції (МОМ), метою якої є координація міжнародної міграційної політики з боку держав та міжнародних організацій, створення форуму для обговорення актуальних питань у сфері міграції, а також надання державам технічної та консультативної допомоги задля здійснення конкретних проектів у міграційній сфері.

Емігранти часто залишають батьківщину, наголосив представник Святої Столиці, долають дуже небезпечний шлях пустинею чи морем, надіючись запевнити своїм сім’ям гідне життя. Однак, неодноразово еміграція приносить родинам негативні наслідки. Наприклад, в іншій країні жінки піклуються чужими дітьми, в той час як власні залишились без опіки.

Архиєпископ Томазі підкреслив, що гроші, зароблені емігрантами, найчастіше призначені для лікування чи освіти. Однак, при цьому занедбуються інші потреби, як присутність батьків, яка необхідна для виховання дітей чи їхній особистий приклад. Зокрема у випадку еміграції матерів, їхні діти часто залишають школу, нерідко їм загрожує наркоманство.

«Тому діти, літні батьки чи інші члени родини, як також члени подружжя, що залишились на батьківщині, повинні становити пріоритет міграційної політики», – сказав у Женеві представник Ватикану, вказуючи, що в дискусіях над програмами розвитку треба брати до уваги міграцію також і з точки зору людських прав, захисту цінності кожної людської особи та центрального місця, яке займає сім’я. Він наголосив, що законодавства, які стосуються мігрантів, повинні бути змінені, полегшуючи возз’єднання сімей, що допомагає зберегти сім’ю разом. «Всі діти потребують батьків, на яких, у свою чергу, лежить відповідальність за їхній захист», – сказав архиєпископ Томазі, звертаючи окрему увагу на небезпеки, які загрожують неповнолітнім, які мігрують без супроводу та опіки.