Представник Cвятого Престолу про кризу у Венесуелі: Єдиним шляхом є переговори
  • Срд, 21/06/2017 - 14:25

Святий Престол, маючи на меті лише дбання про добро всіх венесуельців та сприяння мирному й демократичному вирішенню актуальної ситуації, наголошує на тому, що його позицією щодо кризи у Венесуелі є необхідність серйозних та щирих переговорів між сторонами. На це звернув увагу архиєпископ Бернадіто Ауза, Постійний Спостерігач Святого Престолу при ООН, у заяві до учасників Генеральної Асамблеї Організації Американських Держав, що відбувається в мексиканському Канкуні від 19 до 21 червня.

Як зазначив ватиканський дипломат, від самого початку кризи в країні Папа, Державний Секретаріат Святого Престолу та Єпископська Конференція Венесуели при різних нагодах закликали інституції та політиків, відкинувши часткові інтереси та ідеології, прислухатися до голосу народу й захищати спільне добро. Святий Престол завжди займав чітку позицію, закликаючи всіх політичних лідерів докладати зусилля для того, щоби покласти край насильству й гарантувати пошану до істини й справедливості.

За словами архиєпископа Аузи, пошуки мирного вирішення можуть знайти підтримку на шляху переговорів, відповідно до критеріїв, запропонованих у листі від 1 грудня 2016 року, якого надіслав Державний Секретар кардинал П’єтро Паролін. У ньому він, зокрема, закликав до дій, які приведуть до вільних й прозорих виборів і вжити заходів, які б уможливили надання гуманітарної допомоги, продовольства й ліків. У листі також йшлося про звільнення політв’язнів.

Ватиканський дипломат звернув увагу на те, що існують загрози для поглиблення політичної кризи, позначеної насильством. На його думку, нещодавнє рішення уряду скликати Конституційну Асамблею замість вирішення проблеми може призвести до ускладнення ситуації та підважити майбутнє демократії в країні. Високу оцінку, натомість, заслуговує ідея про те, щоби група країн, обрана як урядом, так і опозицією, супроводжувала переговори в якості гарантів.