Представник Папської Ради сприяння єдності християн про зустріч Папи Римського і Московського Патріарха
  • Нед, 07/02/2016 - 13:21

Наступної п’ятниці, 12 лютого 2016 р., вперше в історії відбудеться зустріч Глави Католицької Церкви з Главою Російської Православної Церкви. Передбачається, що ієрархи проведуть двогодинну розмову та підпишуть спільну декларацію. Отець Іясінт Дестівель, ОП, який в Папській Раді сприяння єдності християн очолює відділ діалогу зі слов’янськими православними Церквами, в інтерв’ю для Радіо Ватикану привідкрив завісу щодо цього документу.

«Мова йде про спільну декларацію, яка, правдоподібно, зосередиться на темах, особливо дорогих для католицько-православного діалогу в загальному, – зазначив священик. – Це не є декларація, яка зосередиться на якомусь окремому богословському питанні, це не буде декларація, яка відкриє якісь особливі богословські перспективи, тому що богословський діалог відбувається в рамках Міжнародної комісії теологічного діалогу між Католицькою та Православними Церквами».

За словами представника Папської Ради сприяння єдності християн, в декларації йтиметься про «сфери співпраці та діалогу, що не мають богословського характеру, але які, однак, є дуже важливими для наближення між Церквами: переслідування християн на Близькому Сходів, питання сім’ї, секуляризації, роль християн у секуляризованому суспільстві, питання молоді і життя в загальному… Всі ці аспекти є особливо важливими, зокрема, в діалозі з Російською Православною Церквою», – зазначив він.

Відповідаючи на зауваження журналіста, що сучасність вимагає від християн промовляти одним голосом, о. Дестівель зазначив: «Так, головним завданням цієї зустрічі й, без сумніву, декларації, є ствердити, що ми не є “конкурентами”, але “братами”, особливо – братами з православними, з якими поділяємо те саме апостольське наступництво, ту саму концепцію Церкви і Святих Таїнств: ми визнаємо всі Таїнства православних, а православні, у свою чергу, визнають католицькі Святі Тайни. Тому, ми маємо велике зацікавлення у тому, щоб співпрацювати та спільно свідчити Христа. Такою, врешті-решт, є мета цієї зустрічі між Патріархом та Папою Франциском: спільно свідчити християнство у сучасному світі».

Розповідаючи про тривалі приготування до цієї зустрічі, представник Папської Ради сприяння єдності християн зазначив, що досі на заваді стояли «деякі побоювання з боку Московського Патріархату»: «Побоювання щодо католицького “прозелітизму” в Росії та побоювання того, що вони називають “методом уніатизму”, зокрема, в Україні», – зазначив о. Дестевіль, додаючи: «Думаю, що ці страхи було подолані і російські православні зрозуміли, що Католицька Церква не має жодного наміру займатися в Росії прозелітизмом, ні, тим більше, не має жодного бажання повертатися до “методу уніатизму”, який би полягав у підпорядкуванні окремих частин Православної Церкви».

Як підкреслив священик, Католицька Церква сьогодні підтримує інший метод для досягнення єдності, який полягає «не у тому, щоби приєднати частину Православної Церкви», але передбачає «шлях, який ми бажаємо пройти спільно, шлях братерства, співпраці в різних сферах, шлях богословського діалогу та свідчення милосердної любові», остаточною метою якого є «змогти одного дня разом причаститися тих самих Христового Тіла та Христової Крові».