Представник Патріаршої курії УГКЦ узяв участь у Першій європейській екологічній зустрічі «Laudato Si»
  • Пон, 11/06/2018 - 15:14

6 червня у Брюсселі відбулася перша європейська екологічна нарада «Laudato Si», в якій взяв участь професор Володимир Шеремета, керівник Бюро УГКЦ з питань екології.

Захід на тему «Сталі фінанси в Європі і Церква» був організований Комісією єпископських конференцій Європейського Союзу (COMECE) спільно з Радою єпископських конференцій в Європі (CCEE), Всесвітнім католицьким кліматичним рухом та мережею «Справедливість і мир Європи» з метою проаналізувати актуальні виклики фінансової системи для гідності людини, спільного блага та збереження створеного Богом світу – природи.

Особливим викликом для Церкви є інвестування у викопні види палива, що, згідно з вченням Папи Франциска, спричинює кліматичні зміни, які відтак загрожують добробуту та життю мільйонів людей.

Церква завжди вважала одним із невід’ємних компонентів своєї місії піклування про потребуючих людей, які знаходяться на маргінесах суспільства і на межі виживання. З іншого боку, інвестиції у викопні види палива можуть ще більше загострювати проблему бідності, порушення соціальної справедливості та руйнування Божого створіння – природи.

У рамках екологічної наради було констатовано необхідність дивестицій церковними установами з викопного палива і переорієнтації інвестицій у відновні джерела енергії, низькоковуглецеву економіку та сталий розвиток відповідно до сучасного соціально-екологічного вчення Церкви.

Як перші кроки на цьому шляху було згадано дивестиції з викопних джерел Карітас Інтернаціоналіс та низки католицьких банків на суму 7,5 мільярда доларів.

Організатори планують і надалі щорічно скликати європейські екологічні збори «Laudato Si», а робочі напрацювання та рекомендації першої наради будуть презентовані в Римі в липні цього року на конференції з нагоди третьої річниці енцикліки Папи Франциска «Laudato Si».