Представник Ради Церков має бути у складі Наглядової ради Суспільного мовлення – законопроект
  • Втр, 03/07/2018 - 17:46

Парламентарі пропонують включити представника Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій до складу Наглядової ради  ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України».

Ініціаторами законопроекту № 8538 стали Народні депутати України з різних фракцій, які представляють Міжфракційне депутатське об’єднання «За духовність, моральність і здоров’я України», – Павло Унурян (НФ), Оксана Продан і Максим Курячий (БПП), Юрій Мірошниченко (Опоблок) та Сергій Соболєв (Батьківщина), повідомляє Інститут релігійної свободи.

Наразі Наглядова рада Суспільного мовника складається лише з представників громадських організацій з різних сфер діяльності, однак немає у своєму складі жодного представника релігійної спільноти. Натомість досвід діяльності суспільних телерадіокомпаній у країнах Європи свідчить про важливість плюралізму і недопустимості ідеологічної заангажованості суспільного мовника, що передбачає залучення також і релігійних діячів до відповідних наглядових органів.

Автори законопроекту зазначають, що релігійні організації в Україні стабільно посідають одне з перших місць за рівнем суспільної довіри. Вони також нагадують, що ОБСЄ рекомендує країнам-членам усіляко сприяти становленню релігійних організацій як повноправних інституцій громадянського суспільства та вживати заходів для недопущення цілеспрямованого усунення релігії з суспільного простору, у тому числі протидіяти стигматизації, маргіналізації, соціальній ексклюзії релігійних організацій (міжнародна конференція ОБСЄ від 18.05.2015 р.).

Нагадаємо, що раніше різні міжконфесійні ради скаржилися до керівництва та Наглядової ради «НСТУ» щодо скорочення в ефірі суспільного мовника програм духовно-морального змісту. Зокрема, йшлося про закриття програми «Вічне», яка виходила за участі представників різних церков і релігійних організацій, демонструючи релігійне багатоманіття в Україні та підносячи духовні цінності.

Нещодавно Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій заявила про необ’єктивність Суспільного мовника, який проігнорував у своєму ефірі Всеукраїнську Ходу на захист прав дітей і сімей, яка цього року зібрала у Києві понад 10 тисяч учасників. ВРЦіРО також вважає, що віруючі люди є сьогодні найбільш обділеною соціальною групою в інформаційному просторі.

Натомість телевізійна корпорація BBC вирішила змінити підходи до висвітлення релігійних тем та релігійного життя країни з метою кращого представлення всіх конфесій.