Представник Святого Престолу: Біженці є носіями прав, а не лише об’єктом надання допомоги
  • Пон, 07/07/2014 - 13:20

«Біженці та переселенці, як і всі людські особи, є носіями прав і обов’язків, а не лише об’єктом надання допомоги», – наголосив архиєпископ Сільвано Томазі, Постійний Представник Святого Престолу при структурах ООН в Женеві, нещодавно виступаючи під час 60-ї сесії Агентства ООН в справах біженців. Пригадавши, що на сьогодні у світі нараховується понад 50 мільйонів людей, змушених покинути свої домівки, що перевищує дані часів другої світової війни, ватиканський дипломат наголосив на необхідності захистити «пошану прав і гідності людини», тому що «захист людей повинен випереджувати іноді надмірне переживання щодо безпеки держави».

Архиєпископ Томазі вказує на те, що ці проблеми не слід зводити виключно до приватної сфери. За його словами, потрібно впроваджувати гнучкіші програми щодо перетину кордону та процедури отримання притулку, сприяючи облаштуванню переселенців. Одночасно, країни, які є першими адресатами напливу біженців, не повинні залишатися наодинці з труднощами, але слід опрацювати «спільну стратегію» між державами, зважаючи на економічні можливості кожної з них.

Ватиканський дипломат також звернув увагу на необхідність виховання громадської думки та спільної відповідальності щодо причин конфліктів та шукання мирних розв’язок. У цьому контексті важливу роль можуть відіграти спільноти віруючих, покликанням яких є «поширювати послання співчуття та солідарності».