Представник Святого Престолу про інтеграцію мігрантів та розвиток
  • Чтв, 27/07/2017 - 19:34

Існує міцний зв’язок між міграцією та розвитком, який можемо зауважити у розбитті багатьох колон сталого розвитку, що змусило мільйони осіб змінити місце проживання, тобто в масовому зубожінні, голоді, насильстві, в нестачі праці, в навколишньому середовищі, в слабких та корумпованих інституціях і також в багатьох інших сферах, про які йде мова у Програмі сталого розвитку 2030. На цьому наголосив о. Майкл Черні, ТІ, Помічник Секретаря Відділу у справах Мігрантів та Біженців ватиканської Дикастерії служіння цілісному розвиткові людини під час обговорення Глобального Пакту щодо Мігрантів під час зустрічі, що відбулась у штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку, США, 24-25 липня 2017 р. на тему: «Вклад мігрантів та діаспори в усі аспекти сталого розвитку, включаючи пересилання заробітку».

Свій виступ о. Майкл розпочав із роздумів над одним із фундаментальних прав людини – правом залишатись у гідності, мирі та безпеці у власній країні. «Ніхто, – наголосив промовець, – ніколи не мав би бути змушений залишити свій дім з причини браку розвитку чи миру». Саме тому, міжнародна спільнота покликана «гарантувати сталий та цілісний розвиток усіх людей у місці їхнього походження та дозволити їм стати активними діячами власного розвитку».

У тому ключі слід також визнати соціальну та економічну «ціну» міграції для країни. «Отже, забезпечивши умови для використання права залишитись, міграція стає вибором, а не необхідністю», – наголосив Помічник Секретаря Відділу у справах Мігрантів та Біженців ватиканської Дикастерії служіння цілісному розвиткові людини, додаючи, що часто саме бідність та брак перспектив спонукають, зокрема, молодих та талановитих людей мігрувати. Люди ризикують життям, перепливаючи Середземне море та багато морів нашого світу, шукаючи кращого життя чи, принаймні, мінімальних умов для життя.

А говорячи про втрати для тих країн, з яких виїжджають, та користь для тих, які приймають, о. Майкл Черні вказав на важливість прийняття та інтеграції мігрантів. За його словами, усі мігранти повинні бути прийняті, перш усього, як людські особи, з усією пошаною до їхніх прав, а також захищені від будь-якої форми визискування, забезпечуючи їм належну інтеграцію у місцеву спільноту.

У цьому, на переконання о. Майкла, може допомогти прийняття політики розвитку та дарування, що робить вклад у безпосередню допомогу мігрантам та інфраструктурам, які потребують економічної підтримки. У свою чергу, на мігрантах лежить «відповідальність за те, щоб шанувати цінності, традиції та закони спільноти, яка їх супроводжує».

Закінчуючи свій виступ, о. Майкл Черні пригадав слова Папи Франциск про взаємозв’язок між міграцією та розвитком, адже багато братів та сестер, які досвідчують на собі трагедію міграції, є нагодою для людського розвитку, зустрічі, діалогу між культурами задля поширення миру між народами.