Представник Святого Престолу про погляд Папи на політику
  • Нед, 28/07/2013 - 19:47

Папа Франциск запросив по-іншому подивитися на політику, зазначив 28 липня керівник прес-служби Святого Престолу, посилаючись на вчорашню зустріч Папи з управлінськими колами Бразилії.

Понтифік закликав до "реабілітації політики, як вищої форми любові" і повернення до "соціального смирення". Такий підхід о. Ломбарді назвав інноваційним. Також Франциск нагадав політикам про справжній сенс світськості держави та місця релігії в суспільстві. Світська держава, ясно сказав Понтифік, повинна гарантувати мирне співіснування різних релігій. Сьогодні широко поширилося неправильне поняття світськості, тому, на думку о. Ломбарді, Святіший Отець так сильно акцентував саме цей аспект, засуджуючи явище, коли секуляризм ставить релігію поза суспільним життям, особливо в Європі.

Релігійним спільнотам є що сказати суспільству. Саме цю формулу дуже виразно озвучив Папа. З іншого боку, на думку Понтифіка, релігія не повинна нав'язуватися. І в цьому, за його словами, полягає "культура зустрічі".

О. Ломбарді послався на виступ Папи перед бразильським єпископатом і зазначив, що Франциск носить у собі ідею Церкви більш синодальної і колегіальної, яка вносить свій внесок у служіння Наступника св. Петра з акцентом на вселенську єдність. Для Папи ідея синодальності, це розмаїття сил, досвіду, перспектив у Церкві, зазначив глава прес-служби. Франциску важливо створити єдність, так необхідну зараз Церкві. Для нього важливо реалізувати ідею спілкування, любові, постійного діалогу. На думку о. Ломбарді, цей понтифікат буде понтифікатом синодальності і колегіальності, безпосередньої участі єрархів в управлінні Вселенською Церквою у діалозі з Намісником Петра. Основою для такої культури зустрічі всередині Церкви для Франциска є Євангеліє, підкреслив представник Святого Престолу.

За матеріалами http://be.radiovaticana.va